Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sudijama, Autentično tumačenje odredbe člana 82. stav 1. tačka 2) Zakona o državnom premeru i katastru, izabran Tužilac za ratne zločine


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je, 15. maja 2017. godine, većinom glasova narodnih poslanika:

  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o sudijama,
  • Zakon o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Prvi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj,
  • Zakon o potvrđivanju Finansijskog ugovora "Unapređenje objekata pravosudnih organa B" između Republike Srbije i Evropske investicione banke,
  • Odluku o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnog fakulteta,
  • Odluku o prestanku funkcije predsednika Privrednog apelacionog suda,
  • Odluku o prestanku funkcije javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Nišu,
  • Odluku o prestanku funkcije javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku.

Narodni poslanici su većinom glasova izabrali dr Ranka Keču za člana Visokog saveta sudstva. Na predlog Visokog saveta sudstva.

Narodna skupština nije izabrala Marinu Živković za predsednika Višeg suda u Pirotu, kao ni Nataliju Bobot za predsednika Prvog Osnovnog suda u Beogradu.

U nastavku glasanja, Narodna skupština usvojila je većinom glasova Odluku o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Narodni poslanici su većinom glasova izabrali Snežanu Stanojković za Tužioca za ratne zločine u Beogradu.

Narodni poslanici su većinom glasova izabrali Nebojšu Živkovića za javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu, a za javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Požarevcu Narodna skupština nije izabrala ni jednog kandidata.

Narodna skupština je većinom glasova usvojila Odluku o izboru javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru i Odluku o izboru javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pirotu.

U nastavku glasanja, narodni poslanici većinom glasova izabrali su Sašu Đokića za javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, a za javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu, izabran je Ivan Konatar.

Za javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vrbasu, Narodna skupština izabrala je Branislava Lepotića, a za javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Staroj Pazovi, izabran je Vladimir Nikolić.

Za javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani, narodni poslanici većinom glasova izabrali su Slavicu Ivanović, a za javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Prijepolju, izabran je Petko Pucarević.

Za javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, Narodna skupština je većinom glasova izabrala Nermina Koškovca.

Narodni poslanici su usvojili i Odluku o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru. Narodna skupština nije usvojila Predlog odluke o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju.

Većinom glasova narodnih poslanika usvojen je Odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu. Narodna skupština nije usvojila Predlog odluke o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Petrovcu na Mlavi. Narodni poslanici većinom glasova usvojili su Odluku o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Despotovcu, dok Predlog odluke o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu i Predlog odluke o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Pirotu nisu usvojeni.

U nastavku glasanja usvojeni su:

  • Odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Negotinu,
  • Odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kuršumliji,
  • Odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Rumi,
  • Odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

Narodna skupština nije usvojila:

  • Predlog odluke o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu,
  • Predlog odluke o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru,
  • Predlog odluke o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju,
  • Predlog odluke o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Loznici i
  • Predlog odluke o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu.

Većinom glasova narodnih poslanika usvojeni su:

  • Odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu i
  • Odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Mionici.

Narodna skupština je na predlog Državnog veća tužilaca, za zamenika javnog tužioca Trećeg Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu izabrala Miljana Dedića.

Narodni poslanici su većinom glasova usvojili:

  • Autentično tumačenje odredbe člana 82. stav 1. tačka 2) Zakona o državnom premeru i katastru,
  • Odluku o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije,
  • Odluku o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda sednice zaključena je Treća sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini.

Izvor: Vebsajt Narode skupštine, 15.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija