Zastava Bosne i Hercegovine

JAVNOBELEŽNIČKA TARIFA: Potvrda o životu i dalje se može dobiti besplatno u filijalama Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Nemoćni i nepokretni penzioneri, koji nisu u mogućnosti da potvrdu besplatno overe u filijalama Fonda PIO, mogu da angažuju notara, da im tu uslugu pruži u kućnim uslovima. U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tvrde da pomenuti papir u njihovo ime uz ovlašćenje u PIO može da podigne i neko od najbližih srodnika


Ukoliko ne dostave potvrdu o životu inostranim fondovima iz kojih im svakog meseca stižu penzioni čekovi, penzionerima u Srbiji će biti obustavljena primanja. Ova potvrda se izdaje na obrascu koji na adresu najstarijih stiže iz stranog fonda koji ih isplaćuje. Iako mnogi veruju da sa time moraju kod notara, dovoljno je da odu u fond PIO, i tamo će im taj obrazac besplatno popuniti.

Problem je nastao jer javni beležnici ne žele da samo popune ponuđeni formular, već smatraju da to treba uraditi u formi javnobeležničkog zapisa.

Prema rečima M. R., nemačkog penzionera u Srbiji, kada je doneo notaru papir koji je trebalo da popuni i naplati mu nekoliko stotina dinara uslugu, on je to odbio uz obrazloženje da dokument mora da bude drugačiji.

- To što mi je ponudio košta između tri i četiri hiljade dinara - kaže M. R. - Nije problem na kraju ni izdvojiti taj iznos, ali nemački penzioni fond takav papir ne priznaje.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, međutim, naglašavaju da potvrdu o životu za korisnike koji, po zahtevu inostranih zavoda ili Fonda PIO moraju povremeno da dostavljaju, najstariji mogu dobiti u svim filijalama Fonda PIO besplatno, kao i do sada. Što znači da niko ne mora kod notara, ako ne želi.

- Inostrani fondovi traže od korisnika da im jednom godišnje dostavljaju potvrde o životu i to krajem, početkom ili sredinom godine - kažu u PIO. - Potvrda se dostavlja da bi korisnik koji ima prebivalište u drugoj državi dokumentovao da je živ, odnosno da bi se nesmetano nastavila isplata čekova i ostalih prava. To je način da se izbegnu moguće zloupotrebe ili preplate.

Svi inostrani fondovi jednom u toku godine traže da im se dostave potvrde o životu. Maj mesec je rezervisan za hrvatske penzionere, a već u junu će dokaz o životu morati da šalju i oni koji su penziju stekli u Nemačkoj.

Prema podacima Zavoda za socijalno osiguranje samo iz Nemačke u Srbiju svakog meseca stigne gotovo 45.000 penzija na adrese naših ljudi koji su radni vek proveli u ovoj državi, dok devizna primanja ima gotovo 200.000 penzionera u našoj zemlji. Prema podacima Ministarstva za rad, osim iz Nemačke, najveći broj koverata stiže još iz Hrvatske, ali ne manjkaju ni one iz Austrije, Švajcarske, Francuske.

Nemoćni i nepokretni korisnici, koji nisu u mogućnosti da potvrdu o životu besplatno overe u filijalama Fonda PIO, moraće da angažuju notara da im tu uslugu pruži u kućnim uslovima, jer korisniku koji ne dostavi traženu potvrdu o životu, privremeno se obustavlja isplata penzije, dok se potvrda ne dostavi. U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tvrde da pomenuti papir u njihovo ime uz ovlašćenje može da u PIO podigne i neko od najbližih srodnika.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 11.05.2017.
Izvod iz vesti Naslov: Redakcija