Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O ENERGETSKI UGROŽENOM KUPCU: BROJ KORISNIKA KOJI OSTVARUJU PRAVO NA BESPLATNE KILOVATE ELEKTRIčNE ENERGIJE ILI KUBNIH METARA GASA ZAVISI OD KAPACITETA LOKALNIH SAMOUPRAVA DA U UPRAVNOM POSTUPKU DONESU REšENJA PREMA PODNETIM ZAHTEVIMA. PRAVO NA BESPLATNU STRUJU IMAJU KORISNICI NOVčANE SOCIJALNE POMOćI, DEčJEG DODATKA KAO I DOMAćINSTVA SA NAJNIżIM PRIMANJIMA. ZA ZAHTEV JE POTREBNO IZDVOJITI OKO 2.000 DINARA, A TEK TREćINA LOKALNIH SAMOUPRAVA OSLOBODILA JE UGROżENE TOG NAMETA


Nova Uredba o energetski ugroženom kupcu ("Sl. glasnik RS", br. 113/2015 - dalje: Uredba), kojom su otklonjeni nedostaci zbog kojih je prethodna Uredba o energetski zaštićenom kupcu, odnosno ugroženom kupcu toplotne energije ("Sl. glasnik RS", br. 90/2013, 44/2014 - dr. pravilnik, 124/2014 - dr. pravilnik, 40/2015 - dr. pravilnik i 82/2015 - odluka US)proglašena neustavnom, daje prve rezultate. Od početka 2016. godine kada je počela da se primenjuje, povlastice za gas dobila su 52 domaćinstva, 50 odsto više nego cele prethodne grejne sezone.

U EPS-u kažu da se svakog meseca povećava i broj građana koji besplatno dobijaju 120 do 250 kilovat sati struje. A skupa procedura mnogima je i dalje glavna prepreka da ostvare to pravo.

Posle tromesečne pauze, od Nove godine i novim pravilima sa energetskom kartom ugroženih moralo se ispočetka.

Prva dva meseca uglavnom se prikupljala papirologija za zahteve, pa je besplatne kilovate u martu već dobilo oko 35.000 najsiromašnijih, duplo više nego u februaru. Trećina tih popusta ostvarena je na području Niške distribucije.

Za zahtev treba oko 2.000 dinara, a tek trećina lokalnih samouprava oslobodila je ugrožene tog plaćanja. U jednoj od najsiromašnijih opština, Prokuplju, efekta, kažu, ima – jer su olakšali svim kategorijama.

Dragan Piljević, predsednik Narodne kancelarije u Prokuplju, kaže da je u prva četiri meseca 2016. godine podneto 544 zahteva a odobreno je 500. "Za razliku od prethodne 2015. godine to je pet puta više", ističe Piljević.

Svi primaoci socijalne pomoći, to pravo direktno ostvaruju u socijalnim ustanovama.

Ostala domaćinstva zahteve podnose u lokalnim samoupravma u zavisnosti od broja članova, prihoda i stambene površine, po skali od 13.595 dinara za jednočlana do 32.884 dinara za šestočlana domaćinstva.

"Najčeši razlog zbog čega pojedinci ne mogu da ostvare ovo pravo, pre svega radi se o porodicama koje nisu korisnici dečjeg dodatka ili socijalne pomoći, jesu višak stambenog prostora, odnosno ukupni mesečni prihodi domaćinstva", kaže Slađana Vujanac iz Odeljenja za društvene delatnosti u Kraljevu.

Vlada Republike Srbije je u budžetu za dotiranje računa za struju i gas najsiromašnijih građana izdvojila milijardu i 600.000 dinara, dvostruko više nego prošle godine.

Izvor: Vebsajt RTS, Ružica Vranjković, 12.05.2016.
Naslov: Redakcija