Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SUBVENCIONISANI KREDITI ZA PREDUZEĆA: Kamata između pet i 5,9 odsto, grejs period šest meseci i rok otplate godinu dana


Država bankama za ranije odobrene subvencionisane kredite duguje 7,9 milijardi dinara, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.

Prema rečima Dugalića, subvencnionisani krediti su postojali i ranije i banke u Srbiji su privredi i građanima od 2009. do 2013. godine odobrile 299.900 kredita ukupne vrednosti 446 milijardi dinara.

Država je za te kredite, kako je rekao, bila obavezna da kamate subvencioniše sa ukupno 25 milijardi dinara, a dug koji je preostao 31 decembra 2013. je iznosio 7,9 milijardi dinara.

Na pitanje koje će vrste subvencinisanih kredita biti odobravane, generalni sekretar UBS je rekao da banke još ne znaju i da će to biti jasnije kada Vlada Srbije usvoji najavljene mere.

Premijer je najavio da će u okviru programa mera za ekonomski oporavak biti odobravani dinarski subvencionisani krediti za preduzeća, sa kamatom između pet i 5,9 odsto, sa grejs periodom od šest meseci i rokom otplate od godinu dana.

Plan je da se na osnovu 60 miliona evra za subvencionisanje kamata koje će obezbediti vlada privredi Srbije odbori 1,2 milijarde evra kredita.

Izvor: Tanjug