Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ARANŽMAN SA MMF-OM ZA SPROVOĐENJE I ZAVRŠETAK STRUKTURNIH REFORMI


Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju prevodi šef te misije Jan Kes Martejn o novom aranžmanu koji treba da bude potpisan sa tom međunarodnom institucijom.

Ovim sastankom su nastavljeni razgovori koji su započeti u video-formatu, a koji se odvijaju u okviru konsultacija po članu IV Statuta MMF-a, i traju do 23. aprila.

Ministar finansija je istakao da je Srbija u prvom kvartalu ove godine zabeležila bolje rezultate nego što je to planirano budžetom za 2021. godinu, pad BDP-a u prvom kvartalu iznosio je 0,5 odsto, što je bolji rezultat nego što je to očekivano, dodavši da je ključan drugi kvartal, za koji se očekuje rast od preko 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema njegovim rečima, time bi se dostigao projektovani godišnji rast od 6 odsto, a njemu će doprineti i veliki infrastrukturni radovi na kapitalnim projektima.

On je napomenuo i da je nezaposlenost u prethodnoj godini iznosila 9 odsto, što je ogroman uspeh u uslovima ekonomske krize izazvane pandemijom Covid-19, a posledica je obimnog ekonomskog paketa mera za podršku privredi i građanima.

Ministar finansija je istakao i da je Srbija među najuspešnijim državama u Evropi i na svetu po broju vakcinisanih i revakcinisanih građana, što je ogroman uspeh koji pomaže dalje otvaranje domaće ekonomije.

Mali je najavio i da će u narednih 10 dana biti položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike vakcina.

Tema razgovora je bila i reforma javnih preduzeća, što je, prema mišljenjima sagovornika, važan reformski cilj koji će sigurno biti deo novog aranžmana.

Ministar je u tom smislu naglasio da je usvojena Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, kao i da sledi usvajanje akcionog plana.

Sagovornici su razgovarali i o Strategiji za razvoj tržište kapitala, koja će, kako je istakao Mali, biti usvojena u trećem kvartalu ove godine.

Prema njegovim rečima, to je jedan od apsolutnih prioriteta Ministarstva finansija i važan reformski cilj koji je dogovoren sa MMF-om.

Mali i Kes Martejn su razgovarali i o poreskoj politici u kontekstu "zelene agende".

U tom smislu, ministar finansija je istakao da je važno da se jasno definiše "zelena strategija" Srbije za naredne decenije, kako bi u skladu sa tim mogla da se definiše i poreska politika.

Na sastanku je bilo reči i o reformi Poreske uprave, koja je u toku i odvija se predviđenom dinamikom, kao i fiskalna pravila i unapređenje praćenja fiskalnih rizika.

Mali i Kes Martejn su razgovarali i o novom aranžmanu sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, a koji bi, kao i prethodni, bio isključivo savetodavnog karaktera, odnosno ne bi podrazumevao finansijsku podršku.

Novi aranžman će biti usmeren na sprovođenje i završetak strukturnih reformi, kao i na očuvanje postignute fiskalne stabilnosti.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.04.2021.
Naslov: Redakcija