Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ELEKTRONSKOM DOKUMENTU, ELEKTRONSKOJ IDENTIFIKACIJI I USLUGAMA OD POVERENJA U ELEKTRONSKOM POSLOVANJU: Omogućava se identifikacija korisnika kvalifikovane usluge od poverenja bez fizičkog prisustva, odnosno uz identifikaciju na daljinu


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović i izvršni direktor JP Pošte Srbije Nebojša Marković razgovarali su o projektima u oblasti turizma i elektronskog poslovanja.

Matić je ovom prilikom najavila formiranje Saveta za razvoj i oporavak turizma, ističući da će u fokusu rada ovog tela biti održivi razvoj, lokalne turističke agencije i trendovi u ovoj oblasti, a akcenat će biti stavljen na značaj turizma za celokupan ekonomski razvoj.

Ona je dodala da je cilj Ministarstva da sprovodi i programske aktivnosti i donosi rezultate na terenu, naročito u svetlu pandemijskih okolnosti koje pružaju priliku za razvojne promene.

Na sastanku je bilo reči i o potrebi analize zanatskih delatnosti, kao i o značaju implementacije Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 94/2017).

Ovom prilikom razmatrano je rešenje za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata za potpis stranim državljanima, ali i domaćim državljanima u inostranstvu, koji nisu u prilici da dođu u Srbiju ili da koriste dostupne elektronske usluge.

Budući da se trenutno u praksi vrši izdavanje sertifikata stranim državljanima na osnovu pasoša ili lične karte, konstatovano je da je potrebno uvesti i nove modele na osnovu Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju koji, između ostalog, predviđa uvođenje identifikacije na daljinu.

Matić je predložila da Ministarstvo, NALED, Eko mreža i Turistička organizacija Srbije pokrenu projekat Turističke galerije, koristeći raspoložive kapacitete prostora koji bi imali izložbenu funkciju, ali i funkciju prodavnica, radionica, prostora za edukaciju i održavanje događaja i manifestacija koje bi mogle da budu promovisane u filijalama JP Pošte, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.04.2021.
Naslov: Redakcija