Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MOŽE LI VAKCINA PROTIV KORONE DA POSTANE OBAVEZNA?: Stav ESLjP povodom predstavke roditelja dece iz Češke nije izvor prava ali može biti preporuka da se propisima reguliše imunizacija


Evropski sud za ljudska prava (ESLjP) ocenio je da je obavezna vakcinacija "neophodna u demokratskom društvu". Iako je reč o odluci suda u Strazburu povodom predstavke roditelja dece iz Češke koja nisu primljena u vrtić jer nisu vakcinisana, u pravničkoj javnosti nametnulo se pitanje da li je ovo možda pilot-presuda koja bi bila na sličan način obrazložena i u svim budućim slučajevima kada je reč o imunizaciji protiv virusa korona.

Nešto ranije srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će Vlada Republike Srbije uskoro razmatrati predlog o uvođenju obavezne vakcinacije medicinskih radnika.

Presuda suda u Strazburu nije naredba, ali je svakako preporuka koja će uticati na mnoge evropske države da donesu akt o obaveznoj imunizaciji pojedinih kategorija stanovništva, ili čak svih građana kod kojih ne postoje medicinske smetnje za primanje cepiva.

Presuda ESLjP odnosila se na obaveznu vakcinaciju dece u Češkoj protiv devet bolesti, među kojima su difterija, tetanus i dečja paraliza. U odluci je konstatovano da to ne predstavlja kršenje člana osam Evropske konvencije o ljudskim pravima kada je reč o "pravu na poštovanje privatnog života".

"Politika imunizacije sledi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih, jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu pelcovani iz medicinskih razloga", navode iz Evropskog suda za ljudska prava.

Dodaju da obavezna imunizacija štiti građane koji ne mogu da prime vakcinu jer oni zavise od kolektivnog imuniteta.

Da li je obavezna vakcinacija u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, pitani su beogradski advokati.

Ivan Simić kaže da imunizacija treba da bude rezultat slobodne volje svakog građanina i podseća da je Srbija prva u svetu po broju vakcinisanih, a da pritom nema nikoga ko je bio primoran da primi cepivo.

Naglašava da presuda Evropskog suda nije izvor prava, a to znači da bi Srbija morala da donese zakon koji bi regulisao uslove za obaveznu vakcinaciju, ali da bismo u tom slučaju morali da promenimo Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), koji u članu 25 garantuje nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i precizira da "niko ne može biti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka".

"Mnogi imunizaciju shvataju kao medicinski naučni ogled. Opasno je, međutim, u jednom slobodnom i demokratskom društvu bilo koga ko ima određene stavove o vakcinaciji odmah tretirati kao antivaksera i stavljati ga na stub srama jer to dodatno uliva nepoverenje u sam proces imunizacije", kaže advokat Ivan Simić i dodaje da nije antivakser.

Ipak, smatra da bi obavezna vakcinacija mogla da bude "opasna stvar" jer represija koja se odnosi na slobodu izbora ne može dati rezultate na duži rok.

"U svetu postoji izuzetno ozbiljan otklon prema imunizaciji, i to od same naučne stručne javnosti. Izmene opštih akata u pogledu vakcinisanja, prema mom mišljenju, same po sebi ne mogu biti dovoljne da se bilo ko primora na obaveznu imunizaciju bez obzira na skorašnju odluku Evropskog suda, koju niko od nas u izvornom obliku nije video", objašnjava Ivan Simić.

Drugi, pak, smatraju da primanje vakcine ne može biti ogled, navodeći da je dokazano da cepivo deluje kao preventiva od težih oblika bolesti, dok treći navode da su sve vakcine još u eksperimentalnoj fazi.

Advokat Sead Spahović pozdravlja ovakvu odluku Evropskog suda – jer je ona u opštem interesu. Podseća da je 1972. godine u SFRJ, kada se pojavila variola vera za 11 dana vakcinisano 18 miliona stanovnika, bez ikakve diskusije o ljudskim pravima.

Advokat Saša Nedović, član Nadzornog odbora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, naglašava da je imunizacija protiv virusa korona, u interesu svih građana i njihovog zdravlja.

Podseća da je u vreme variole 1,2 miliona Beograđana bilo vakcinisano za samo deset dana na više od sedam stotina punktova. Variola vera je bila najsmrtonosniji virus sa kojim se čovečanstvo ikada suočilo, a iskorenjena je upravo vakcinom, navodi advokat. U istoriji svetske medicine nije zabeležena tako sveobuhvatna i brza imunizacija kakva je sprovedena u Jugoslaviji u martu 1972. godine, a prve vakcine bile su proizvedene u Zagrebačkom imunološkom zavodu.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 13.04.2021.
Naslov: Redakcija