Zastava Bosne i Hercegovine

USAID DONIRA SRBIJI 22 MILIONA DOLARA ZA REFORME: Sredstva su namenjena za unapređenje privrede, energetske efikasnosti, medijskog okruženja i pružanje usluga građanima


Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Vlada SAD potpisali su dopunu Sporazuma o razvojnom partnerstvu, u okviru kojeg će USAID Srbiji za ovu godinu donirati 22 miliona dolara za reforme - unapređenje privrede, energetske efikasnosti, medijskog okruženja, za pružanje usluga građanima, kao i za zaustavljanje odliva mozgova.

Amandmane su potpisale ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i predstavnica USAID-a u Srbiji Šenli Pinčoti.

Joksimović je izrazila zahvalnost SAD i USAID i istakla da očekuje nastavak te dobre saradnje koja je, kako je ocenila, nemerljiva sa brojnih aspekata.

Nadamo se podršci u nastavku evrointegracija i podršci u daljim strukturnim reformama. Imamo puno posla posebno u oblasti vladavine prava, ali i stabilizacije i očuvanja ekonomskih prilika i posledica pandemije, naglasila je Joksimović.

Prema njenim rečima, svi projekti sprovedeni u domenu jačanja institucija, demokratskih kapaciteta, civilnog društva, ranjivih grupa, njihovog boljeg uključivanja i inkluzivnog rasta, bili su deo naših strukturnih reformi i nemerljiva je podrška SAD - politička, stručna i finansijska u tom procesu.

Kako je objasnila, 22 miliona dolara će biti korišćeno na jačanje demokratskih institucija, na to da javna uprava bude dostupna građanima i da se ostvari ravnomerni regionalni razvoj, što uključuje i zapošljavanje teže zapošljivih grupa.

Ambasador SAD Entoni Godfri je podsetio na to da je tokom dve decenije čvrstog partnerstva Srbije i USAID-a u sprovođenje reformi uloženo više od 840 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, za to vreme postignuto je mnogo - unapređivan je razvoj privrede, od tog novca realizovani su projekti važni za život građana, građene su i bolnice, škole, jačani lokalni mediji, ljudima sa invaliditetom je pomagano da steknu nove veštine i novi posao.

Paket od 22 miliona dolara namenjen je privredi Srbije da bi bila konkurentnija i odnosi se na unapređenje efikasnosti uprave u pružanju usluga građanima, unapređenje medijskog okruženja kako bi građani imali pristup tačnim informacijama, pomoć civilnom društvu, unapređenje energetske bezbednosti kako bi domaćinstva imala manje račune za ogrev kao i na podršku borbi protiv COVID-19.

Vršilac dužnosti direktora misije USAID-a u Srbiji Šenli Pinčoti predstavila je novu petogodišnju strategiju rada USAID-a, kojom se planira pomoć Srbiji u evropskim integracijama.

USAID će nastojati da stvori pozitivnu promenu koja će dalje podstaći unapređenje transparentnosti i učinka državne uprave, rekla je Pinčoti i dodala da će to pomoći Srbiji da napreduje na putu EU integracija.

Od 2001. godine, SAD su obezbedile više od 1,1 milijarde dolara bespovratne pomoći Srbiji, od čega je preko 840 miliona uloženo preko USAID u aktivnosti usmerene na sprovođenje reformi, u saradnji sa državnim institucijama, privatnim firmama i civilnim društvom.

Izvor: Vebsajt Vlade, 12.04.2021.
Naslov: Redakcija