Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O PRIVREMENOJ ZABRANI IZVOZA OSNOVNIH PROIZVODA BITNIH ZA STANOVNIŠTVO: Ukinuta zabrana izvoza kvasca i ulja


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da se u kriznim vremenima poput ovih pokazalo da naša zemlja ima široku sirovinsku bazu i prerađivački kapacitet.

Ljajić je saopštio da je na snagu stupila Odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo ("Sl. glasnik RS", br. 54/2020), kojom se ukida zabrana izvoza kvasca i ulja, i podsetio na to da je već 15 dana na snazi Odluka o ukidanju zabrane izvoza za brašno i šećer.

On je ukazao na to da bi bile zadovoljene sve domaće potrebe samo kada bi dve šećerane, od ukupno četiri, radile punim kapacitetom, i dodao da se takođe ispunjavaju domaće potrebe za uljem, iako radi samo jedna uljara u punom kapacitetu, od ukupno sedam.

Potpredsednik Vlade je naglasio potrebu za suzbijanjem negativnih efekata pandemije po ekonomiju, uz očuvanje stabilnosti domaćeg tržišta.

Trudimo se da smanjimo negativne posledice po ekonomiju, pre svega po privrednike koji izvoze, a da ne ugrozimo stabilnost domaćeg tržišta. Pratićemo stanje i sukcesivno ukidati odluku o zabrani izvoza proizvoda, analizirajući domaće i šire regionalno tržište, precizirao je on.

Ljajić je napomenuo da fabrika u Senti, koja je počela da radi pre 15 dana, proizvodnjom kvasca zadovoljava i domaće potrebe i izvoz.

Prema njegovim rečima, postoji manji problem sa uvozom limuna, koji je transportovan iz Španije, dok ne stigne i iz Argentine krajem meseca.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.04.2020.
Naslov: Redakcija