Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG MERA ZA POMOĆ SAMOSTALNIM UMETNICIMA


Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je Vladi Republike Srbije predlog konkretnih mera za privremeno prevazilaženje efekata koje kriza nastala u uslovima pandemije COVID-19 ima na materijalni položaj samostalnih umetnika, a uzimajući u obzir i rešenja koja su s tim u vezi druge zemlje primenile.

Mere bi se, prema tom predlogu, sastojale u pomoći u iznosu od po 30.000 dinara mesečno, u naredna tri meseca, koja bi bila uplaćena na račune reprezentativnih udruženja u kulturi radi dalje distribucije samostalnim umetnicima saglasno broju umetnika koji se vode u evidenciji reprezentativnog udruženja.

Napominjemo da distributeri filmova, prikazivači i producenti, kao privredni subjekti, već podležu donetim merama Vlade, te se navedeni predlog mera Ministarstva kulture i informisanja na njih ne odnosi.

Predložene mere se odnose na obezbeđivanje egzistencije samostalnih umetnika kao nosilaca delatnosti od opšteg interesa u kulturi.

Kultura je najznačajniji deo našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva nema manji značaj od ostalih privrednih grana.

Naprotiv, njen uticaj na sveukupni ekonomski, društveni i privredni razvoj je nemerljiv.

Efekti pomoći samostalnim umetnicima prevazilaze iznos sredstava koji bi trebalo opredeliti.

S obzirom na navedeno, Ministarstvo kulture i informisanja izražava očekivanje da će se predložene mere uzeti u razmatranje.

Izvor: Vebsajt Vlade, 15.04.2020.