Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI: Terenski nadzori posle vanrednog stanja


Svi terenski nadzori koje obavlja Služba poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ne obavljaju se tokom vanrednog stanja uvedenog radi sprečavanja širenja korona virusa, kaže Poverenik Milan Marinović.

On ukazuje da u sklopu cele situacije ni inspektori Službe ne vrše terenske nadzore, ali zato služba i dalje radi i elektronskim putem prima primedbe građana po raznim osnovima.

Marinović dodaje da se, dok traje vanredno stanje rad Poverenika odvija na način prilagođen novonastalim okolnostima i merama Vlade donetim za vreme i u situaciji vanrednog stanja.

Pisarnica i službena lica Poverenika ne primaju stranke, već da se komunikacija ostvaruje putem mejla ili telefona, naveo je Marinović.

"Po prestanku vanrednog stanja, nastaviće se sa redovnim aktivnostima što znači da će morati da se obave nadzori koji su planirani u ovoj godini ili za čijem obavljanjem se ukaže potreba", precizirao je Poverenik.

Takođe, kako je dodao, tada će se nastaviti i sa obukama u vezi sa primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti("Sl. glasnik RS", br. 87/2018), koji je počeo da se primenjuje prošle godine.

Ukazao je na smanjen broj obraćanja zbog "ćutanja administracije" u ovom periodu, što je, kako kaže, s obzirom na situaciju i razumljivo.

Napomenuo je da oni koji traže informacije svakako imaju pravo da ih dobiju, ali u nešto odloženim rokovima, imajući u vidu sve mere vanrednog stanja.

Služba Poverenika, kako je ukazao, u periodu vanrednog stanja posebno je koncentrisana na odlučivanje po žalbama zbog neizvršenja datih preporuka.

Marinović je podsetio da je još od pre uvođenja vanrednog stanja izdavao preporuke u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti i informacijama od javnog značaja, počev od toga da nije dozvoljeno objavljivati podatke o osobama zaraženim covidom 19.

Skrenuo je pažnju starijim građanima na moguće lažne volonterske službe koje od njih zahtevaju niz ličnih podataka, brojeve računa i drugo.

Savetovao im je da pokušaju da takve ponude provere ali i da o takvim slučajevima obaveste nadležne organe.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.04.2020.
Naslov: Redakcija