Zastava Bosne i Hercegovine

POČELA PRIMENA SISTEMA "ZELENI KORIDORI" ZA BRŽI PROTOK ROBE


Primena sistema "zelenih" koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona počela je 13. aprila, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, napomenuvši da je Srbija sa svoje strane već učinila sve da omogući lakši i brži tranzit kamiona.

Mihajlović je navela da sistem "zelenih" koridora podrazumeva ubrzane procedure na određenim graničnim prelazima, koji će biti neprekidno otvoreni za transport robe.

Ona je ocenila da je primena ovog sistema važna jer će omogućiti brže kretanje robe kroz region, i poručila da se Srbija zalaže za zelene koridore i da će učiniti sve da se tranzit kroz našu zemlju ubrza.

Što se tiče zelenih koridora i želje da omogućimo da međunarodni transport bude što brži, Srbija je od prvog dana uvođenja vanrednog stanja donela odluke i uredbe kojima je omogućila da nema zadržavanja na našim granicama, navela je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je objasnila da to znači da je omogućeno da vozači ne idu u karantin, kao i da se ukinu "policijski konvoji" odnosno policijska pratnja kamiona u tranzitu, pošto je to usporavalo tranzit.

Prema njenim rečima, kada ulaze u Srbiju kamioni u tranzitu prolaze carinsku i policijsku kontrolu, gde dobijaju informaciju gde tačno na koridoru mogu da stanu i da moraju za 12 časova da izađu iz naše zemlje.

Oni vozači kamiona koji dovoze robu samo za Srbiju, takođe, sa granice ne idu u karantin, već je dovoze do mesta isporuke i dok ona traje, oni su sklonjeni u karantin, gde se odmaraju. I kada ponovo treba da krenu na put, ulaze u svoj kamion i odlaze dalje. Od toga ne može brže, naglasila je Mihajlović.

Ona je, istovremeno, uputila poziv i svim drugim državama potpisnicama CEFTA sporazuma da i one urade na svojoj teritoriji što je moguće više da se ubrza tranzitni saobraćaj.

Prema njenim rečima, od 13. marta do sada, kroz Srbiju je prošlo približno 80.000 kamiona, od čega je 47.000 bilo za snabdevanje naše zemlje, dok su ostalo bili kamioni u tranzitu za snabdevanje regiona.

Potpredsednica Vlade je upozorila na to da još ima zastoja na granici između Italije i Slovenije, kao i da i dalje ima policijskih konvoja u Hrvatskoj i Sloveniji, izrazivši uverenje da će taj problem biti rešen.

Mihajlović je ukazala i na to da Srbija ima dosta problema na graničnim prelazima sa Turskom, gde vozači moraju da idu u karantin, i najavila da će to pitanje rešavati vlade dveju zemalja.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.04.2020.
Naslov: Redakcija