Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O POPISU STANOVNIŠTVA, DOMAĆINSTAVA I STANOVA 2021. GODINE: Za odbijanje davanja podataka kazne su od 20 do 50 hiljada dinara, dok je za lice koje obavlja poslove u vezi sa popisom ali ne radi po propisima, ili ne vodi računa o tačnosti podataka, ne čuva tajnost podataka, odnosno protivno volji građanina od njega traži da se izjasni o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti predviđena kazna od 30 do 50 hiljada dinara


Republički zavod za statistiku pozvao je na javnu raspravu o Nacrtu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine.

Kako je navedeno u Nacrtu zakona, državljani Srbije sa prebivalištem ili boravištem, kao i na privremenom radu u inostranstvu, stalno nastanjene i stranci sa privremenim boravkom, tražioce azila, one kojima je azil odobren ili imaju privremenu zaštitu, kao i izbeglice, te domaćinstva, stanove i druge nastanjene prostorije - popisivaće se putem intervjua a popisivači će popunjavati popisnicu i upitnik za domaćinstvo i stan.

Popisivaće se i lica koja žive u kasarnama vojske, koja su u zatvorima, diplomatskim predstavništvima, ustanovama socijalne zaštite, odnosno beskućnici u prihvatilištima.

Prema Nacrtu zakona, Komesarijat za izbeglice i migracije obezbediće popisivanje izbeglica, interno raseljenih lica, povratnika po Sporazumu o readmisiji, tražilaca azila i migranata smeštenih u kolektivnim centrima.

Popis će obavljati Republički zavod za statistiku, a biće formirane popisne komisije za svaku opštinu, grad i gradsku opštinu Beograda.

Za odbijanje da se daju podaci, što se smatra prekršajem, kazne su od 20 do 50 hiljada dinara, dok je za lice koje obavlja poslove u vezi sa popisom ali ne radi po propisima, ili ne vodi računa o tačnosti podataka, ne čuva tajnost podataka, odnosno protivno volji građanina od njega traži da se izjasni o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti predviđena kazna od 30 do 50 hiljada dinara.

Lica koja budu obavljala poslove u vezi sa popisom imaju pravo na naknadu, navodi se u Nacrtu zakona koji je na javnoj raspravi do 17. maja 2019. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija