Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNI ZAKONIK I ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA: Inicijativa za izmenu odredbi zakona radi efikasnijeg, strožeg i pravednijeg kažnjavanja zlostavljača i nasilnika, kao i radi formiranja posebnog odeljenja MUP-a, tzv. policije za životinje


U Užicu je počelo prikupljanje potpisa građana za podršku inicijativi Fondacije Pokret Levijatan, kojom se zahteva uvođenje strožih kazni za zlostavljače životinja.

Peticijom, koja će sa potpisima biti dostavljena Narodnoj skupštini Republike Srbije i MUP-u, traži se i uvođenje policije za zaštitu životinja.

Nakon četiri godine spasavanja, lečenja zlostavljanih i ugroženih životinja, ali i ukazivanja na nesprovođenje Zakona o dobrobiti životinja ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009), Levijatan je pokrenuo inicijativu na način koji je, kako ističu, predviđen zakonom.

"Ko ubije, muči ili zlostavlja životinju-odgovaraće. Ko ne primenjuje i krši Zakon o dobrobiti životinja-odgovaraće. Svojim potpisom na peticiji podržavam inicijativu Fondacije Pokret Levijatan za izmenu odredbi Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) i Zakona o dobrobiti životinja radi efikasnijeg, strožeg i pravednijeg kažnjavanja zlostavljača i nasilnika, kao i radi formiranja posebnog odeljenja MUP-a, tzv. policije za životinje, koje bi urgentno delovalo na polju hapšenja i pravnog procesuiranja zlostavljača i nasilnika", navedeno je u peticiji.

Inicijativu, koja će biti ponuđena građanima širom Srbije i koja je dostupna na društvenim mrežama te fondacije, mogu da potpišu državljani Srbije, koji imaju ličnu kartu.

Uz isticanje "da li neko voli ili ne voli to udruženje i njegove aktiviste", građani su pozvani da svojim potpisima doprinesu dobrobiti životinja.

Izvor: Vebsajt Danas, N. Kovačević, 12.04.2019.
Naslov: Redakcija