Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Nadležni će razmotriti zahtev uvođenja doživotnog zatvora za ubice dece


Radna grupa koja radi na izmenama Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016) uzeće u obzir sve na šta je do sada ukazano u slučaju akcije uvođenja doživotnog zatvora za ubice dece, kako bi Ministarstvo u narednom periodu moglo da izađe sa konkretnim predlogom, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

Ni Ministarstvo pravde kao ni građani Srbije, ali ni roditelji nevinih žrtava nisu ostali nemi na zahtev da se ubice dece sklone iza rešetaka do kraja života. Gde smo šest meseci nakon podnošenja peticije Narodnoj skupštini i gotovo četiri godine nakon ubistva Tijane Jurić (15), koji je bio okidač za pokretanje konačnog obračuna sa monstrumima?

Organizovani građani pomogli su akciju Fondacije "Tijana Jurić" pruživši do sada nezapamćeni otpor ka gnusnim zločinima koji su redom potresali Srbiju. Među onima koji su ovu akciju javno podržali bila je i ministarka pravde Nela Kuburović, koja je izjavila da ministarstvo ne može da ostane imuno na veliki broj zahteva građana, jer su se oni na inicijativu Fondacije "Tijana Jurić" svojim potpisima izjasnili da su za uvođenje doživotne robije za ubice dece.

Ministarka pravde ističe da je radna grupa Ministarstva pravde još 2015. godine kao jedno od rešenja u tadašnjim izmenama Krivičnog zakonika predložila uvođenje doživotne kazne zatvora.

- Međutim, stručna javnost je imala podeljeno mišljenje, te je ministarstvo odlučilo da produži javnu raspravu povodom tog predloga. Imajući u vidu broj građana koji je podržao inicijativu Fondacije "Tijana Jurić", Ministarstvo pravde svakako neće ostati nemo - ističe Kuburovićeva.

Kako dodaje, resorno Ministarstvo organizovalo je i okrugli sto o ovoj temi kako bi ponovo čulo stav struke, ali i drugih zainteresovanih.

- Radna grupa koja radi na izmenama Krivičnog zakonika svakako će uzeti u obzir sve na šta je do sada ukazano kako bi ministarstvo u narednom periodu moglo da izađe sa konkretnim predlogom - naglašava ona.

Predlog Fondacije "Tijana Jurić" predsednica Narodne skupštine Maja Gojković prosledila je premijerki Ani Brnabić sredinom novembra prošle godine.

Predlaže se strože kažnjavanje počinilaca najtežih krivičnih dela protiv života i tela, kao i dela protiv polne slobode u slučajevima kada je usled izvršenja dela nastupila smrt deteta, maloletnih lica, bremenite žene i nemoćnih lica.

Kako je izjavio Igor Jurić, stupanjem na snagu ovog zakona sprečiće se mogućnost da ubice dece odsluže kaznu, ponovo se nađu na slobodi i dobiju priliku da počine još monstruoznija dela.

Od kada je Fondacija predala Narodnoj skupštini potpise građana da Srbija uvede kaznu doživotnog zatvora za ubice dece i bremenitih žena, bez mogućnosti uslovnog otpusta, prošlo je više od šest meseci, ali još nije poznato kada će poslanici raspravljati o ovoj temi.

- Izbori su završeni i očekujemo da će Narodna skupština raspravljati o gorućoj temi našeg društva. Pisaćemo Neli Kuburović, ministarki pravde, i organizovaćemo diskusije sa stručnim ljudima. Dobijamo poruke građana koji pitaju dokle se stiglo, jer smo svi učestvovali u ovome. Građani su dali svoje potpise i imaju pravo da znaju kada će ova tema biti na dnevnom redu - ukazao je Igor Jurić.

Akcija koja podrazumeva uvođenje doživotne robije za ubice dece i trudnih žena za vrlo kratko vreme pokupila je podršku javnosti, a za svega sedam dana inicijativu je potpisalo više od 150.000 građana Srbije u preko 40 gradova naše zemlje.

Izvor: Vebsajt Blic, Bojana Bogosav, 14.04.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija