Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRIVREDNICI PREDLAŽU DESET KLJUČNIH REFORMI


Unija poslodavaca Srbije ocenila je da je za privredni razvoj Srbije neophodno sprovesti deset ključnih reformi, među kojima su najvažnije reforme u javnom sektoru, poreskom sistemu i borbi protiv sive ekonomije.

Do takvih podataka Unija poslodavaca je došla na osnovu istraživanja oko 1.300 preduzeća u 44 grada i opštine Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, oko 73 odsto privrednika navodi

  • preglomazan javni sektor

je uzrok ogromne birokratije koja puno košta privredu, jer se kroz razne poreze i namete "stalno smišlja način kako da se obezbede zarade za armiju zaposlenih u javnom sektoru".

  • reforma poreskog sistema

Privrednici traže napuštanje sistema jednakog oporezivanja zarada i uvođenje progresivnih poreskih stopa, s tim da ukupno opterećenje zarada manjih od prosečne zarade ne treba da pređe 40 odsto, umesto sadašnjih 65.

  • organizovana borbu protiv sive ekonomije, koja je kako navode, zbog pada kupovne moći građana, posebno primetna u poslednjih pet godina.
  • reforma Poreske uprave Srbije, navodeći da je taj servis spor, da se troši mnogo vremena po šalterima, i da je elektronska komunikacija minimalna.
  • reforme privrednih zakona, poput Zakona o privrednim društvima, Zakona o stečaju, kao i uvođenje elektronske uprave i komunikacija u svim institucijama.

Kako se dodaje u saopštenju, privrednici od buduće vlade traže i reformu zakonodavstva u oblasti građevinarstva, smatrajući da će promena Zakona o planiranju i izgradnji i uvođenje jednostavnijih procedura za dobijanje građevinskih dozvola omogućiti porast privatnih investicija u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala.

Privrednici navode da su neophodne i promena Zakona o radu, po kome procedure moraju da budu kraće, papirologija manja, jednostavnije ugovaranje zarade sa zaposlenima, a otpremnine treba da se isplaćuju za godine radnog staža provedene kod poslodavca, a ne za celokupan staž zaposlenog.

Privrednici smatraju da nije dobro povećanje starosne granice za odlazak u penziju i da država reformom penzionog sistema, treba da napusti sadašnji sistem obaveznog penzionog osiguranja i uvede minimalnu garantovanu državnu penziju za buduće penzionere.


Većina poslodavaca misli da je i zdravstvo u Srbiji na niskom nivou. Kako se navodi, radno vreme državnih zdravstvenih ustanova nije prilagođeno zaposlenima u privredi, pa je to razlog za preko 50 odsto odsustva s posla.

Privatni sektor treba izjednačiti sa državnim zdravstvom, smatraju privrednici, a pacijenti treba da biraju gde će se lečiti, čime bi jedan deo zaposlenih u državnom zdravstvu prešao kod privatnika, i tako rasteretio budžet Zdravstvenog fonda.

Unija poslodavaca navodi da će predlozi privrednika biti poslati kabinetu novog premijera Srbije, nakon formiranja nove vlade.

Izvor: Tanjug