Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO SPORAZUM O BANKARSKOJ UNIJI


Evropski parlament usvojio je danas velikom većinom sporazum o formiranju bankarske unije koja treba da stabilizuje finansijski sistem i olakša preduzimanje mera prema problematičnim bankama.

Ovim glasanjem, "raspolažemo istinskim evropskim sistemom za nadgledanje svih banaka evro zone i za rešavanje njihovog eventualnog bankrota", napisao je na Tviteru evropski komesar za finansije Mišel Barnije.

Dogovor o formiranju bankarske unije su u martu postigli Evropski parlament i države članice EU posle maratonskih pregovora.

Bankarska unija i sređivanje računa banaka koji ide s tim, treba da povrate uzajamno poverenje banaka i podstaknu kreditiranje unutar evro zone, što će doprineti privrednom rastu u 18 zemalja koje koriste evro.

  • Po sporazumu, fond od 55 milijardi evra koji će biti dobijen od priloga banaka biće izgrađen u periodu od osam, umesto 10 godina koliko je prvobitno bilo predviđeno.

SPORAZUM DAJE EVROPSKOJ CENTRALNOJ BANCI GLAVNU ULOGU U POKRETANJU PROCESA ZATVARANJA NEKE BANKE I OGRANIČAVA MOGUĆNOST POJEDINIH MINISTARA DA SE SUPROTSTAVE TAKVOM POTEZU.

Izvor: Tanjug