Zastava Bosne i Hercegovine

CENTRALNI DIGITALNI ARHIVSKI SISTEM PRAVOSUDNIH ORGANA U BEOGRADU: Stvaranje elektronske arhive povećaće se tehnički kapaciteti i nivo bezbednosti arhive sudova


Pravosudni organi u Beogradu dobijaju Centralni digitalni arhivski sistem, koji će omogućiti stvaranje elektronske arhive. Tako će se povećati tehnički kapaciteti i nivo bezbednosti arhive sudova, objavljeno je na sajtu Vlade Republike Srbije.

U starom arhivskom depou, na lokaciji Viline vode, nalaziće se arhivski sistem za potrebe sređivanja i digitalizacije arhive sudskih predmeta Višeg suda u Beogradu, kao i Prvog, Drugog i Trećeg osnovnog suda u Beogradu.

Takođe, klasifikovani sudski predmeti, prema rokovima čuvanja i nadležnosti sudova, biće pripremljeni za skeniranje, digitalizaciju, a samim tim i za bezbedno i pouzdano pohranjivanje u arhivsku bazu podataka na dugotrajno čuvanje.

Sistem za elektronsko arhiviranje dokumentacije treba da omogući efikasno upravljanje arhivskom građom i dokumentarnim materijalom koji nastaju u radu pravosudnih organa. Zatim potpunu zaštitu sve do predaje nadležnom arhivu, kao i stavljanje na uvid pod strogo kontrolisanim i bezbednim uslovima svim internim i eksternim korisnicima, kako se navodi, u skladu sa postojećim zakonima i standardima.

Projektom je predviđena integracija podataka sa Super Saps projektom, koji Ministarstvo pravde sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom, gde su obuhvaćeni svi sudovi u Srbiji.

Takođe, projekat predviđa i obuku i sertifikaciju zaposlenih u pisarnicama pravosudnih organa koji će u budućnosti nastaviti rad u elektronskoj arhivi.

Arhivska knjiga u elektronskom obliku, koja je trebalo da se predaje od 1. septembra 2022. godine, prema odloženoj primeni propisa stupiće na snagu 1. januara 2024. godine.

Istorijski arhiv Beograda nije u mogućnosti da prima novu dokumentaciju usled izuzetno velikog broja primljenih zahteva za izdavanje saglasnosti na Listu kategorija arhivske građe.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Olivera Bojić, 13.03.2023.
Naslov: Redakcija