Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA KOMISIJA: Digitalni sertifikati o vakcinaciji namenjeni građanima Unije, rešenja za treće zemlje se još uvek razmatraju


Digitalni zeleni sertifikatati koje će Evropska komsija predstaviti ove nedelje, odnosiće se na kretanje građana unutar EU, dok se detalji mogućih dokumenata za građane trećih zemlja još razmatraju, rečeno je danas Tanjugu u Evropskoj komsiji.

Na pitanje Tanjuga da li će se najavljeni sertifikati, koji podrazumevaju informacije o vakcinaciji, PCR testu ili antitelima, odnositi na građane Srbije, odnosno na zemlje van EU, u Briselu kažu da se o "detaljima za treće zemlje" još razgovara.

"Kada su u pitanju treće zemlje, u razgovorima smo sa međunarodnim organizacijima, između ostalih i SZO, a uzećemo u obzir tehničke, interoperativne i međunarodne standarde", rekao je portparol Komisije Kritijan Vigand.

Na pitanje Tanjuga kako će se prilikom putovanja u EU tretirati građani koji su u svojim zemljama vakcinisani vakcinama koje nije odobrila Evropska agencija za lekove, u EK najavljuju da će se više detalja znati u sredu, kada bude predstavljen zakonski predlog o digitalnim sertifikatima.

"Cilj digitalnih zelenih sertifikata je da se olakša slobodno i bezbedno kretanje unutar EU, ne da se dodaju nove restrikcije, niti da se nešto zabranjuje, već da se stvari učine jednostavnijima", kaže Vigand.

U Evropskoj komisiji najavili su da će u sredu, 17. marta, predstaviti zakonski predlog o digitalnim zelenim pasošima, kojima će građani EU, zarad lakšeg putovanja unutra Šengena, moći da dokažu da imaju negativan PCR test, da imaju dokazu o postojanju antitela ili da su vakcinisani nekom od vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lekove.

Ovaj predlog Komisije moraće da potvrde Evropski parlement i zemlje članice EU, a ideje je da postane funkcionalan na teritoriji EU pred godišnje odmore.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.03.2021.
Naslov: Redakcija