Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI ZAKON O ELEKTRONSKOM FAKTURISANJU U TRANSAKCIJAMA: Informatičari traže jasnija rešenja u zakonu


BEOGRAD - Nejasnoće, manjak usaglašenosti sa Zakonom o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju ("Sl. glasnik RS", br. 94/2017) i kratko vreme za pripremu aktera prate proces donošenja zakona o e-fakturi, konstatovano je na današnjem vebinaru u organizaciji Društva informatičara Srbije i Udruženja za elektronsku komunikaciju i informatičko društvo Privredne komore Srbije.

Kako je objašenjeno, Nacrt zakona o elektronskom fakturisanju u transakcijama podrazumeva obavezu da bude već od prvoj jula primenjivan u poslovanju javnog sektora u Srbiji i privatnog sa javnim sektorom, što je ocenjeno kao teško ostvarivo.

Đorđe Cvetković iz Društva informatičara kao otežavajuću okolnosti naveo je preplitanja i neusaglašenosti budućeg zakona o e-fakturi za koji je nadležno Ministarstvo finansija, s postojećim Zakonom o elektronskom dokumentu koji je u nadležnosti Ministarstva trgovine.

Dodao je da pored neusaglašenosti postoji i nedostatak regulative, kao i nejasnoće.

Olivera Bolta iz platforme Digitalna faktura, inače informacionog posrednika, objasnila je da je prelazak na elektronsku razmenu, zahtevan i obiman proces, pa je važno da firme akteri budu pravovremeno informisane da bi mogle da edukuju svoje korisnike.

Dodala je da je neophodno da ministarstva odgovore na pitanja o statusu firmi, licencama i njihovom sticanju, što trenutn nije jasno.

Kako je naglašeno, iako se spominje "srpski standard" za e-fakturisanje, on još nije donesen.

"Nemamo priliku da ga pročitamo. I sada su nam minimalne šanse da do prvog roka za početak primene uskladimo sisteme", rekla je Olivera Bolta i dodala da postoji vrlo malo prostora za usklađivanje poslovanja pravnih lica u poslovanju s javnim sektorom.

Ona je upozorila da iako su definisani rokovi čuvanja e-faktura, nisu definisani protokoli, načini i uslovi čuvanja.

"Mi smo spremni na usaglašavanje i implementaciju ovakvog procesa. Radujemo se primeni. Ali da bi zaživelo kako treba, neophodno da budemo upućeni u sve detalje na vreme, da bi zajedno ušli u proces. Mora nam biti poznata naša uloga, dokle smo mi a odakle ministarstvo", rekla je Olivera Bolta.

Društvo informatičara zaključke vebinara proslediće ministarstvima i Institutu za standardizaciju a do još jednog okupljanja na temu e-fakturisanja bi moglo doći ako predstavnici ministarstava potvrde da će prisustvovati kako bi pružili odgovore.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.03.2021.
Naslov: Redakcija