Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG STRATEGIJE OBRAZOVANJA I VASPITANJA DO 2030. GODINE: Unapređivanje kvaliteta obrazovanja nacionalnih manjina


Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da Predlog strategije razvoja obrazovanja 2030 uvažava potrebe unapređivanja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripadnika nacionalnih manjina.

Važna je razmena mišljenja o primeni međunarodnih standarda i nacionalnog zakonodavstva u oblasti obrazovanja nacionalnih manjina“, rekao je ministar na tematskom društvenom dijalogu o Predlogu strategije obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine, koji je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

On je rekao da je Predlogom strategije previđeno dalje unapređivanje inicijalnog obrazovanja nastavnika na maternjem jeziku putem akreditacije studijskih programa na visokoškolskim ustanovama za obrazovanje nastavnika na jeziku nacionalne manjine, a radi obezbeđivanja kvalifikovanog nastavnog kadra.

Takođe, u planu je i razvijanje studijskih programa za srpski kao nematernji jezik i srpski kao strani jezik na univerzitetima, a radi obezbeđivanja kvalifikovanog kadra.

Ružić je dodao da je previđena i akreditacija programa stručnog usavršavanja na jezicima nacionalnih manjina, posebno onih manjina koje žive na prostoru izvan Vojvodine, nameće se kao važna u narednom periodu.

„Planirali smo razvijanje modela dvojezične nastave u osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju koji se sada odvija samo u jednoj školi. Prepoznali smo potrebu da kroz programe nastave i učenja učenici većinskog naroda upoznaju kulturu nacionalnih manjina koje žive na prostoru Srbije, kao i da se obezbede uslovi za razvoj interkulturalnog obrazovanja putem primene međupredmetnog pristupa u redovnoj nastavi kao i u vannastavnim aktivnostima“, istakao je ministar.

Kao važan korak u unapređivanju obrazovanja i vaspitanja nacionalnih manjina, prepoznato je i pružanje podrške nastavnicima iz redova nacionalnih manjinskih zajednica za izradu udžbenika i priručnika.

Izvor: Vebsajt Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 15.03.2021.
Naslov: Redakcija