Zastava Bosne i Hercegovine

SAOPŠTENJE KRIZNOG ŠTABA U VEZI SA MERAMA ČIJA PRIMENA POČINJE VEČERAS I TRAJE DO NEDELJE: Od večeras u 20 časova, odnosno 21 čas, biće zatvoreni svi ugostitelјski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni i baloni za sport


Krizni štab potvrdio je u saopštenju da će od srede do nedelje važiti epidemiološke mere koje su važile i prethodnog vikenda, koje predviđaju zatvaranje ugostiteljskih objekata i tržnih centara i omogućavanje rada prehrambenih radnjama, apotekama i benzinskim pumpama.

"Od večeras u 20 časova, odnosno 21 čas, biće zatvoreni svi ugostitelјski objekti, (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport. Takoreći, tokom narednih dana na snazi će biti epidemiološke mere kao i prethodnog vikenda", navodi se u saopštenju.

Krizni štab je naveo da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti, a u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice...

"Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvolјeno da rade i tokom vikenda su apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije i veterinarske apoteke. Trgovinski objekti u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi...", navodi se.

U saopštenju se dodaje da će raditi i samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlјa bez ulaska u objekat, odnosno kiosci i trafike, zatim uslužni objekti koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojača, stolara, vulkanizera, tehničkih pregleda, auto-perionica, hemijskog čišćenja i drugih.

Restorani i barovi hotelskih i drugih smeštaja biće otvoreni isklјučivo za goste koji imaju prijavlјen boravak u tom hotelu, dok šalter prodaja hrane u restoranima, kao i šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvolјena.

Vlada je saopštila da će nadležne inspekcijske službe i komunalna milicija strogo kontrolisati poštovanje epidemioloških mera, i apelovala na ličnu odgovornost svih gradjana.

"Sve mere uvode se radi zaštite zdravlјa stanovništva i svodjenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu", dodaje se.

Izvor: N1, 16.3.2021.
Naslov: Redakcija