Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Zbog korona virusa suđenja držati samo za hitne predmete i ograničiti ulaz u sudove, druge pravosudne institucije i okružne zatvore


Advokatska komora Srbije predložila je Ministarstvu pravde da sa Vrhovnim kasacionim sudom i Republičkim javnim tužilaštvom razmotri mere i organizuje da se zbog korona virusa održavanje suđenja svede na neophodan minimum.

Advokati predlažu da se održavaju samo suđenja za koje postoje razlozi hitnosti ili povreda ljudskih prava koja ne trpe odlaganja, da se na isti način redukuju tužilačke istrage, kao i da se ograniči ulaz u sudove, druge pravosudne institucije i okružne zatvore.

Komora predlaže i da se na ulazima u sve sudove, tužilaštva i okružne zatvore postave dezinfekciona sredstva i obezbede zaštitne maske, kao i da se u sudnicama i drugim prostorijama sudova, tužilaštava i okružnih zatvora obezbede sredstva za dezinfekciju ruku, a stolovi, kvake i drugi predmeti, koji su izloženi konstantnim kontaktima, redovno dezinfikuju odgovarajućim sredstvima.

Smatra da je neophodno da se preduzmu i sve druge potrebne mere u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i drugih zdravstvenih ustanova.

Inače, Viši sud u Beogradu, naložio je u četvrtak sprovođenje mera predostrožnosti u svim objektima u njegovoj nadležnosti, u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja.

Zaposleni u Palati pravde u Savskoj ulici i zgradi suda u Ustaničkoj ulici, kao i stranke, putem plakata istaknutim na javnim mestima upoznati su s preporukama, planirano je i da sudska straža, kao najizloženiji deo zaposlenih u sudu koristi zaštitne rukavice i nosi maske na licu.

Sve sudije krivičnih odeljenja (za maloletnike, za prethodni postupak, sprečavanje korupcije...) obaveštene su da će lica lišena slobode prilikom privođenja najpre biti testirana merenjem telesne temperature beskontaktnim toplomerom.

Upravniku Okružnog zatvora u Beogradu i direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija preporučeno je da ukoliko se pojave lica s mogućnim simptomima korona virusa, ne sprovode okrivljene u pritvorske jedinice suda, već da o tome obaveste Upravu Višeg suda koja će odlučiti o daljim koracima u tim slučajevima.

Direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sugerisano je da o svim merama i preporukama dalje obavesti kazneno-popravne zavode u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Blic, 13.03.2020.
Naslov: Redakcija