Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI ZAKON ZA UVOĐENJE AMBER ALARMA: Zakon treba da doprinese efikasnijem i bržem pronalaženju nestale dece


Ministarstvo pravde preuzelo je koordinacionu i vodeću ulogu za izradu zakona kojim će se regulisati način uvođenja i funkcionisanje "Amber alarma", koji treba da doprinese efikasnijem i bržem pronalaženju nestale dece.

Ministarstvo pravde je pre nekoliko dana formiralo mešovitu Radnu grupu, koju, pored predstavnika Ministarstva pravde, čine i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Radna grupa biće proširena i na predstavnike Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tokom izrade teksta zakona biće konsultovani i u sam proces uključeni predstavnici medija, kao jednog od najbitnijih faktora za uspešno funkcionisanje tog alarma.

Predstavnici Ministarstva pravde su se sastali i sa predstavnicima Fondacije "Tijana Jurić", koja je i pokrenula inicijativu za uvođenje "Amber alarma".

Na sastanku je iskazana nedvosmislena podrška Ministarstva pravde i cele države uvođenju alarma, u cilju bolje i efikasnije zaštite dece.

Uvođenje ovakvog sistema predstavlja još jedan korak koji država preduzima za unapređenje sistema zaštite dece, kroz saradnju svih nadležnih institucija i podršku građana i medija.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 11.03.2020.
Naslov: Redakcija