Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU I KONCESIJAMA: Transparentnost Srbija ukazuje na potrebu unapređenja Zakona, da bi se smanjila mogućnost korupcije


Organizacija Transparentnost Srbija je ocenila da treba unaprediti Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011, 15/2016 i 104/2016 - dalje: Zakon) da bi se smanjila mogućnost korupcije.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da rizik od korupcije može da postoji već kod samog donošenja odluke da se uopšte uđe u neki projekat, bilo da je javno-privatno partnerstvo ili drugačiji.

"Proces planiranja treba da obezbedi da javno-privatna partnerstva budu odobrena samo kada je upravo to najbolje rešenje, odnosno dugoročno najisplativije", rekao je Nenadić i dodao da bi o tome trebalo da se izjasne građani o čijoj se imovini radi. Istakao je da propisi u oblasti javno-privatnog partnerstva ne sadrže pravila koja bi obezbedila da se čuje glas građana i ocenio da ne postoji prepreka da organi vlasti prikupe ove podatke, ali da ne postoji ni obaveza da to učine.

Potrebno je, kako je rekao, povećanje transparentnosti javno-privatnih koncesija i jačanje efikasnosti nadzora nad planiranjem i izvršenjem ugovornih obaveza privatnog partnera. Neophodno je, ocena je TS, i propisivanje posebnih mera nadzora u slučajevima kada se antikorupcijski mehanizmi iz Zakona ne primenjuju usled postojanja dozvoljenog izuzetka od primene zakona i izbegavanje takvih aranžmana.

Naglašeno je i da je potrebno propisivanje kazni za slučajeve kršenja pravila o javno-privatnim partnerstvima, kao i jačanja nezavisnosti Komisije za privatno-javna partnerstva. Transparentnost Srbija je upoređivala iskustva drugih zemalja u regionu i smatra da se ti propisi u celini ne mogu označiti kao kvalitetniji od zakona u Srbiji, ali da ima rešenja koja bi mogla da se prenesu.

Ekspert za javne nabavke Saša Varinac rekao je da Zakonu nedostaju jasne procedure i da to svima stvara problem. Prema njegovim rečima, važno je da država paralelno rešava probleme u oblasti javnih nabavki i javno-privatnih partnerstava, kako bi sistem bio sinhronizovan.

Izvor: Vebsajt 021, 14.03.2018.
Naslov: Redakcija