Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO KRAJA MARTA 2018. GODINE RASPISIVANJE KONKURSA ZA ZAPOSLENJE U REPUBLIČKOM GEODETSKOM ZAVODU: Posao za 567 stručnjaka za informacione tehnologije, pravo, geodeziju i geografiju


Republički geodetski zavod zaposliće 567 stručnjaka. Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje odobrila je da ova institucija angažuje pojačanje, i to na neodređeno vreme. Ukupan broj zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu tako će preći 3.000, i to zato što bi ove godine trebalo da se završi njegova reforma. Cilj je katastar s pouzdanim i dostupnim podacima.

U Vladi Republike Srbije potvrđeno je da će konkurs biti raspisan do kraja marta, a tražiće se stručnjaci za informacione tehnologije, pravo, geodeziju i geografiju.

- To će biti najveći prijem novih radnika u RGZ od njenog osnivanja - kažu u Vladi Srbije. - Ovo je ujedno i najveći javni poziv u javnoj upravi u Srbiji, makar u poslednjoj deceniji. Novo zapošljavanje je neophodno, jer je trenutni kadar RGZ prosečne starosti od čak 57 godina. Potpuno je izvesno da sledi prirodni odliv zbog odlaska u penziju.

Vlada Republike Srbije, pod rukovodstvom Ane Brnabić, za 2018. godinu je najavila stvaranje e-katastra. Sudovi, javni beležnici i javni izvršitelji moraće da po službenoj dužnosti Republičkom geodetskom zavodu dostave ugovore koje su overili radi upisa u katastar. Namera je da se od početka 2020. godine promena vlasništva u katastru registruje u roku od jednog dana. Na taj način građani će biti zaštićeni od eventualnih prevara, kupovine tuđih stanova ili nepokretnosti opterećenih hipotekom, što se trenutno dešava.

E-katastar daje mogućnost za bolji poslovni ambijent, a time i bolji rang na Duing listi Svetske banke. Za investitore, ažurna evidencija vlasništva omogućava da će lakše dolaziti do kredita. U istom periodu treba da se završi i adresni registar, a on za više od tri miliona građana znači da će konačno dobiti adresu sa ulicom i brojem.

Pouzdani podaci katastra biće osnova za izgradnju digitalne platforme Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (NIGP). Ona će omogućiti da se urbanistički planovi kombinuju s katastarskim i statističkim podacima, adresnim registrom ili da se koriste informacije o klizištima i plavnim područjima. Na osnovi tih podataka sa digitalne platforme moguće je doneti odluke o tome da li je jedna lokacija dobra za izgradnju fabrike, distributivnog centra ili prodajnog prostora.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 15.03.2018.
Naslov: Redakcija