Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJE 9: Usklađivanjem zakonodavstva sa regulativom EU, potrošači i korisnici finansijskih usluga banaka, osiguranja i platnog prometa biće zaštićeniji. Najavljeno je donošenje nekoliko novih zakona, među njima - Zakon o tržištu kapitala


Među poglavljima na čije otvaranje se čeka je i Poglavlje 9, koje se odnosi na finansijske usluge. Usklađivanjem zakonodavstva Srbije sa regulativom EU u toj oblasti, potrošači i korisnici finansijskih usluga banaka, osiguranja i platnog prometa biće zaštićeniji.

To su poručili su predstavnici pregovaračkog tima, Ministarstva finansija i stručnjaci za proces pregovora, na brifingu za medije Delegacije Evropske unije. Najavljeno je donošenje nekoliko novih zakona, među njima - Zakon o tržištu kapitala.

Zaključak je da će reformama doprineti da celokupan finansijski sistem bude stabilniji, a ponuda na tržištu raznovrsnija.

"Uvodi se upravljanje proizvodima, kao obaveza što znači da će svaka finansijska institucija nekakav novi proizvod nuditi svojim klijentima, morati pre da objasni i dokumentuje kome će ga nuditi, kakvi su to klijenti kojima taj proizvod treba. Ako stvorite neki strahovito rizičan proizvod, visoko volatilan sa dugoročnim horizontom investiranja, nećete ga prodavati nekoj bakici od 88 godina i u to uložiti celu njenu životnu ušteđevinu. To se ni do sada nije smelo dešavati, ali sada će biti formalizovano", rekao je Pjere Matek, hrvatski stručnjak za tržište kapitala, ekspert projekta Pravna podrška pregovorima.

Tatjana Jovanović, članica pregovaračkog tima, navela je da možemo da očekujemo da će Unija definisati 4-5-6 merila za zatvaranje poglavlja. "I ako se osvrnemo na Crnu Goru, a situacija nam je tu vrlo slična - petpostavljam da će merila biti finansijski konglomerati, nastavak sprovođenja Bazela III, okvir za alternativne investicione fondove".

Izvor: Vebsajt N1, Maja Đurić, 14.03.2018.
Naslov: Redakcija