Zastava Bosne i Hercegovine

POGLAVLJA 23 I 24: Dve godine od otvaranja oblasti koje se odnose na vladavinu prava, stepen usaglašenosti srpskog sa zakonodavstvom EU nije zadovoljavajući u odnosu na fazu pregovora u kojoj se zemlja nalazi


Saradnja države i civilnog društva u procesu evropskih integracija Srbije nije adekvatna, stepen usaglašenosti srpskog zakonodavstva sa evropskim nije zadovoljavajući, a reforme uglavnom podrazumevaju samo izmene zakona, a ne i njihovu primenu, ocenili su učesnici regionalne konferencije "EU i Zapadni Balkan" u Beogradu.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević izjavio je da stanje u pravosuđu nije kakvo bi trebalo da bude, da je politički uticaj mnogo veći nego u zemljama EU i da će tek primena zakona pokazati njihov kvalitet.

"Ako govorimo o reformama, većina onih koje se vide je u oblasti izmene zakona, ne toliko njihove primene na terenu. Primena će pokazati kvalitet samih zakona i koliko oni mogu da promene život građana u Srbiji", ukazao je Antonijević pred početak panela o pristupu EU u promovisanju vladavine prava u Srbiji.

Prema njegovim rečima, čini se da se zakoni neće sprovoditi na adekvatan način i da će biti nekih izuzetaka, da se neki principi, kao što je pretpostavka nevinosti, ne poštuju i da se šalje poruka da vlast i dalje želi da utiče na rad pravosuđa.

Komentarišući nedavno objavljenu Strategiju EU za Zapadni Balkan, Antonijević je naveo da ona donosi "jasnu poruku da neće biti tolerisane bilo kakve greške do 2025. godine" i da zemlje moraju da pokažu da je oblast vladavine prava prioritet, u pogledu sprovođenja zakona, izmene Ustava i stvaranja ambijenta u kojem se pravosuđe može definisati kao nezavisno.

On je dodao da je stav i civilnog društva i kompletne struke da predloženi tekst novog Ustava nije dovoljno kvalitetan i da ga je potrebno izmeniti u velikoj meri, odnosno od samog početka. Ocenio je da nedavna izjava ministarke pravde Nele Kuburović, da će u naredne tri nedelje ta radna verzija biti pretočena u nacrt Ustava i da će on biti poslat Venecijanskoj komisiji, "ne ostavlja mnogo prostora za optimizam".

Moderatorka panela Sena Marić iz Centra za evropske politike izjavila je da dve godine od otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja se odnose na oblasti vezane za vladavinu prava, "stepen usaglašenosti srpskog sa zakonodavstvom EU nije zadovoljavajući u odnosu na fazu pregovora u kojoj se zemlja nalazi".

"Umesto da se protokom vremena ostvaruje neki napredak u toj oblasti, kod nas je stanje ili stagnirajuće ili nazaduje u određenim oblastima", rekla je Marić.

Ona je navela da je analiza, u kojoj su učestvovali predstavnici civilnog društva, države Srbije i država EU, pokazala da je na takav rezultat uticalo nekoliko faktora.

"Prvi je veliki i negativan uticaj prevremenih parlamentarnih izbora u prethodnom periodu koji su snažno uticali da se mnoge aktivnosti uspore, posebno zakonodavne. Ako bi opet bilo vanrednih izbora, to bi sigurno negativno uticalo na naše usklađivanje sa evropskim propisima i ne bismo dostigli cilj da do 2020. godine imamo potpuno usklađeno zakonodavstvo s EU", ukazala je Marić.

Kao razlog je navela i to što, poslednjih godinu dana postoji "potpuna blokada u saradnji države i civilnog društva" u procesu pristupanja Srbije Uniji, iako je u početku bilo "veoma dobrih praksi u toj saradnji". Ona je dodala da civilno društvo ne može adekvatno da upozna javnost o rezultatima ostvarenim u poglavljima 23 i 24, jer Vlada ne pruža dovoljno informacija u izveštajima o realizaciji tih poglavlja.

Izvor: Vebsajt N1, 14.03.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija