Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Od 1. jula 2018. godine svim roditeljima povraćaj PDV-a na bebi opremu i uvećanje roditeljskog dodatka


Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ocenila je pozitivnim Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017), koji će, objasnila je, doneti novinu da će se povraćaj PDV - a na bebi opremu od prvog jula vraćati svim porodicama, čime će i roditeljski dodatak biti uvećan.

Kako je navela, tako će se olakšati roditeljima, koji više neće morati da skupljaju račune, i ukinuti trošak resursa Poreske uprave na obračun tih računa.

Brnabić je istakla i da će se sada roditeljski dodatak dobijati odmah u porodilištu, što je, podseća, ostvareno u okviru prve faze projekta "Bebo dobrodošla na svet".

"Pre nego što beba dođe kući, roditelji će dobijati izvod iz matične knjige, prebivalište i karticu osiguranja. U to je sada uključen i roditeljski dodatak, tako da roditelji više neće morati da obilaze šaltere", rekla je premijerka.

Dodala je da će od prvog septembra taj sistem biti usvojen u celoj zemlji, i podsetila da je Savet za populacionu politiku usvojio Strategiju za podsticanje rađanja, čime će roditeljima dodatno biti olakšano.

Izvor: Vebsajt Novosti, 15.03.2018.
Naslov: Redakcija