Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Rok za donošenje rešenja o konačnom iznosu penzije kojim će privremeno biti zamenjeno ne postoji, već zavisi od toga kada se kompletiraju podaci. Izmenom Zakona privremena penzija biće oročena na određeni vremenski period, nakon čega se rešenje mora proglasiti konačnim


Samo 15% od ukupnog broja izdatih rešenja o penzionisanju u jednoj godini je konačno, dok sva ostala imaju privremeni karakter.

Kako bi se smanjio broj privremenih penzija, nadležni rade na izmeni propisa po kojima će ona biti oročena na određeni vremenski period. Taj rok će verovatno biti šest meseci, najduže godinu dana, a ukoliko u tom roku PIO ne pribavi sve neophodne papire, to rešenje će biti proglašeno konačnim.

Prema podacima PIO fonda, najčešći iznosi preplate Fonda prema korisnicima između prvog i konačnog rešenja su od 5.000 do 10.000 dinara, dok su u pojedinačnim slučajevima ti iznosi mnogo veći. Međutim, postoje i primeri u kojima je obračun penzije po rešenju o konačnom iznosu povoljniji za korisnika od sume utvrđene privremenim rešenjem. Tada PIO obračunava svoja dugovanja i pri prvoj isplati u celini namiruje dug prema korisniku. Upravo takvi primeri su u ovom predlogu za buduće penzionere sporni.

Pitanje je, u stvari, šta će biti s korisnicima koji su dobili čekove sa nižim iznosom od zarađenog. Da li će oni do kraja života uvođenjem oročenog privremenog rešenja primati niže penzije?

"Svi aspekti se razmatraju. Sigurno je da niko neće biti zakinut, naći će se način da se i ovakvi problemi reše i da se nikome ne obračuna manje od onog što je zaradio", kažu u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Kao jedna od mogućnosti, navodi se i ta da se odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014 i 142/2014) koje se odnose na matičnu evidenciju izmeste u Zakon o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010, 44/2014 - dr. zakon i 116/2014). Na taj način bi bile smanjene i pojednostavljene obaveze za poslodavce, a Fond bi preuzimao u svoju bazu proverene podatke potrebne za odlučivanje.

U Ministarstvu rada naglašavaju da će biti potrebno da se uredi i pitanje svih zatečenih privremenih rešenja, kako bi i ona u određenom roku postala konačna. Primera radi, rešenja doneta tokom 2016. godine ne mogu da postanu konačna dok se krajem januara sledeće godine ne objavi podatak o prosečnoj zaradi za prethodnu godinu.

"Treba pronaći metod utvrđivanja prosečne mesečne zarade u godini kada se odlazi u penziju, čime će biti otklonjen jedan od razloga privremenosti rešenja", kažu u Ministarstvu rada.

"To će za posledicu imati i veću pravnu sigurnost korisnika penzija".

Prema sadašnjim propisima, rok za donošenje rešenja o konačnom iznosu penzije kojim će privremeno biti zamenjeno ne postoji, već zavisi od toga kada će se kompletirati podaci. Pre petnaestak godina se za određivanje iznosa penzije nije uzimala u obzir poslednja godina radnog staža i svi su odmah dobijali konačna rešenja. To je, međutim, izazvalo negodovanje, pa je ta odredba brzo ukinuta. Tada je kao parametar korišćen staž, ali ne i zarada u poslednjoj godini, što se smatralo nepravednim, s obzirom na to da su primanja pred penziju mnogima najviša.

Podatke Fondu dostavljaju poslodavci, opštinske uprave, APR, Poreska uprava, nadležna ministarstva za svoje zaposlene, inostrani nosioci penzijskog osiguranja...

U mnogim slučajevima postoje teškoće kao što su neplaćeni doprinosi, naknadno utvrđivanje staža osiguranja usled nepostojanja prijave i odjave osiguranja, stečaj ili likvidacija poslodavaca, zatim to što između poslodavaca i korisnika nema saradnje, pa trajanje sudskih postupaka u vezi s doprinosima za PIO, trajanje postupaka utvrđivanja staža osiguranja kroz prethodno "povezivanje" staža osiguranja..

Izvor: Vebsajt B92, 14.03.2017.
Naslov: Redakcija