Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Popis nelegalnih objekata završen je u 100 lokalnih samouprava, dok u narednih sedam dana taj posao treba da bude okončan u još 50 gradova i opština


U Srbiji ima više od 2,2 miliona bespravno sagrađenih objekata, od čega je do sada popisano skoro 1,4 miliona, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Do sada je ukupno popisano 1.353.463 bespravnih objekata, a samo u januaru 2017. godine 509.932 objekata.

"Imamo 2,2 miliona nelegalnih objekata, skoro za milion više nego što smo imali procenu prošle godine. Prvi put posle 40 godina imaćemo konačnu bazu, gde je šta izgrađeno", rekla je Mihajlović.

Ona je ukazala da je popis završilo 100 lokalnih samouprava i da je ostalo još oko 50 gradova i opština da to završe u narednih sedam dana.

Kada bude sve ozakonjeno od poreza na imovinu godišnje će se ostvarivati prihod od 100 miliona evra.

Do sada je doneto skoro 45.000 rešenja o ozakonjenju i od taksi za to je dobijeno 1,2 milijarde dinara, od čega je 70 odsto išlo lokalnim samoupravama, a ostalo državi.

"Prihod od taksi će iznositi još najmanje 15 milijardi dinara ili više od 100 miliona evra. To je novac za nove deonice autoputa, škole, kanalizacije, obdaništa i slično", naglasila je Mihajlović.

Nakon kontrole timova Ministarstva građevine broj popisanih objekata je povećan za oko 165 odsto.

Najbolji primeri u obavljanju popisa su Čačak, Leskovac, Niš, Vrnjačka Banja i Krupanj, a moraju da se ubrzaju Subotica, Kanjiža, Smederevska Palanka..., dodala je Mihajlović.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.03.2017.
Naslov: Redakcija