Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA JEDNOKRATNU ISPLATU RAZLIKE VOJNIH PENZIJA PORAVNANJEM 31. DECEMBAR 2017. GODINE


Vojni penzioneri Srbije moći će Republičkom fondu za penzijsko i invalidskom osiguranju da podnesu zahtev za jednokratnu isplatu razlike penzije poravnanjem i to do 31. decembra 2017. godine, potvrđeno je zaključkom Vlade Republike Srbije.

Dug prema penzionerima i neravnopravnost u usklađivanju i povišici penzija koja se ispravlja poslednje dve godine, potiče od 2008. godine, kada su civilnim penzionerima penzije bile uvećane za 11,06 odsto, ali su vojni penzioneri posle objedinjavanja njihovog i civilnog fonda, bili uskraćeni za celokupno povećanje. Već im je iznos na čekovima bio veći za nešto više od četiri procenta.

Dug od 2008. do 2012. sudovi ne priznaju, a oni koji se dogovore sa PIO fondom, dobijaju celinu duga (zaračunava se od 1. januara 2008. godine do momenta kada je priznato to pravo), što znači, da je isplativo dogovoriti se i sada sa PIO fondom, ponovio je više puta i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Svi vojni penzioneri, njih 57.240, bez obzira da li su išli na vansudsko poravnanje, ili ne, već su dobili uvećanu penziju za 6,57 odsto, koliko je Ustavni sud odredio. Ostalima koji su se dogovorili sa PIO fondom o vansudskom poravnanju, isplaćena je jednokratna odšteta za sve ove godine.

Ljubomir Draganjac, predsednik Udruženje vojnih penzionera Srbije, zahvalio je nadležnima na razumevanju i pruženoj pomoći u donošenju ovakvog zaključka, budući da se na taj način omogućava velikom broju vojnih penzionera da neisplaćenu razliku naplate preko PIO fonda.

U Udruženju smatraju da je produženje roka obostrano korisno, jer se najveći broj vojnih penzionera opredelio da neisplaćenu razliku ostvaruje preko PIO fonda čime su se izbegli sudski troškovi, zatezne kamate i advokatski i drugi troškovi, koji padaju na teret ovog fonda.

Prema poslednjim podacima, oko 30.000 vojnih penzionera tužilo je državu, s tim što i dalje imaju mogućnost da odustanu od tužbe i poravnaju dug s PIO fondom.

Razlog zašto je do produženja roka došlo je i činjenica da i dalje ima naslednika vojnih penzionera koji nisu završili ostavinske sudske postupke, zbog čega nisu mogli da podnose zahteve za poravnavanje.

 Pojedini vojni penzioneri, koji nisu želeli da prekinu sudski spor, tvrde da su bolje prošli od svojih kolega, jer su uz osnovni dug uspeli da naplate i kamatu. Drugi, pak, koji su prihvatili ponudu države kažu da im nije jasno zašto ih advokati i dalje vuku za rukav da im nadomeste troškove kada su prekinuli sudske sporove.

Pojedini advokati traže 10 odsto za 2008. i 2009. godinu, iako su oni potpisali vansudsko poravnanje i 10 procenata uzimaju za presudu koja nema veze sa poravnanjem, uz napomenu da će ih tužiti, ako ne plate.

Branko Popović, advokat, objašnjava da bez obzira na to što su penzioneri odlučili da povuku tužbu, moraju da izmire dug prema advokatima, jer su se na to najverovatnije obavezali.

Pretpostavljam da su pre nego što im je država ponudila ovu mogućnost da poravnanjem naplate razliku penzije, oštećeni vojni penzioneri s advokatima potpisivali ugovore na osnovu kojih ovi naplaćuju svoje usluge, u skladu s tarifom. Neki su, koliko znam, pristali samo da plate troškove suđenja, ali ne i procenat po realizaciji, odnosno po konačnoj presudi – kaže ovaj advokat koji je u nekoliko slučajeva zastupao vojne penzionere ovim povodom.

Sada se ta obaveza, ističe, mora izmiriti u procentu u kom je navedeno u ugovoru, inače, advokat ima zakonsko pravo da tuži penzionera koji se ogluši o potpisan ugovor. Advokat će propisano fakturisati svoje usluge i troškove naplatiti u izvršnom postupku, zaključuje Popović.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 14.03.2017.
Naslov: Redakcija