Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

59. SEDNICA KOMITETA ZA HARMONIZOVANI SISTEM SCO


U Svetskoj carinskoj organizaciji (SCO) u Briselu (Kraljevina Belgija) se od 13. do 24. marta 2017. godine održava 59. sednica Komiteta za Harmonizovani sistem SCO (59h Session of the Harmonized System Committee) u čijem radu učestvuju i delegati Republike Srbije.

Na sednici se raspravlja o pitanjima koja se odnose na primenu nove Konvencije o Harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka roba SCO - verzija HS 2017, koja je ugrađena u Uredbu o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2017. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 97/2016 i 17/2017).

Na ovoj sednici je posebna pažnja posvećena novoj verziji Harmonizovanog sistema naziva i šifarskih oznaka roba (HS 2017), koja je u primeni od 1. januara 2017. godine u velikom broju potpisnica HS konvencije. U ovom momentu HS 2017 primenjuje 82 od 156 potisnica, s tim da je najavljen početak primene tokom 2017. godine za još 21 potpisnicu.

Takođe, na sednici HS komiteta delegati će se baviti svrstavanjem konkretnih proizvoda u tarifne brojeve i podbrojeve važeće nomenklature na zahtev pojedinih zemalja članica.

Ovoga puta aktuelne su sledeće teme:

  • svrstavanje kanapa za preskakanje za određene sportske aktivnosti, svrstavanje određenih biljnih preparata i mešavina;
  • svrstavanje dve vrste uređaja za pranje (ručni i ultrazvučni);
  • svrstavanje proizvoda za regenisanje kostiju;
  • svrstavanje aromatičnih supstanci;
  • svrstavanje proizvoda od nesagorivog duvana;
  • svrstavanje 3D štampača;
  • svrstavanje nekih tipova vesala i daski namenjenih za veslanje u stojećem položaju;
  • svrstavanje testova za utvrđivanje zaraženosti ljudi nekim virusima (npr. Zika virus);
  • izmene Zbornika Odluka HS komiteta u vezi sa svrstavanje selfie stick proizvoda;
  • svrstavanje nekih tekstilnih proizvoda (tkanina za izradu jakni, rukavica);
  • svrstavanje delova za bicikle;
  • svrstavanje IGBT modula;
  • svrstavanje elektronskih sefova, svrstavanje električnih noževa za povrće i mnogih drugih.

Takođe će biti ponovo raspravljano o svrstavanju stonih stalaka, određenog mlečnog proizvoda i seta za reality video igrice, za koje su donete odluke na prošloj sednici, ali su neke članice uložile rezervacije u skladu sa HS konvencijom.

Sednici je prethodila Radna grupa (Harmonized System Committee Presessional Working Party), koja se bavi potvrđivanjem konačnog teksta određenih odluka sa 58. sednice HS komiteta, koje su važne za unapređenje rada carine i poslovne zajednice, a koje će biti objavljene u Kompendijumu klasifikacionih mišljenja SCO (svrstavanje semena bibera, svrstavanje konditorskih proizvoda spakovanih u plastične kutije; svrstavanje spoljnih kabineta za smeštaj opreme; svrstavanje tronožnih stalaka za platna, slike i table; svrstavanje dva tipa silosa; svrstavanje tri različita ženska odevna predmeta; svrstavanje keramičkih mastila za inkjet uređaje; svrstavanje igličastih ležaja; svrstavanje setova za video igre; svrstavanje hoverborda; svrstavanje stalnih presvlaka za sedišta i odgovarajuće izmene HS komentara u vezi sa tim; svrstavanje vijaka od titanijuma za upotrebu u hirurgiji i dr.).

Zvanični tekst svih odluka donetih na 58. komitetu objavljen je na sajtu SCO početkom 2017. godine i biće uskoro objavljen u "Sl. glasniku RS".

Izvor: Redakcija, Nadica Pantović, 15.03.2017.