Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O FISKALNIM KASAMA: Nacrtom zakona biće predviđeno elektronsko preuzimanje podataka iz fiskalnih kasa. Vodiće se računa da izmene ne dovedu do značajnog finansijskog napora poreskih obveznika, a razmotriće se fazno uvođenje novih rešenja. Cilj je da se proširi obuhvat fiskalizacije, odnosno znatno smanji broj privrednih grana koje sada nemaju obavezu takvog evidentiranja prometa


Srbija prema najavi Ministarstva finansija, ove ili početkom 2018. godine definitivno uvodi onlajn fiskalizaciju. To znači da će svaka fiskalna kasa u svakom trenutku biti direktno povezana sa sistemom Poreske uprave.

Drugim rečima, oko 180.000 fiskalnih kasa moraće da se menja ili da se dograđuje. Tako će poreznicima kontrola biti znatno olakšana, ali će privrednici nesporno pretrpeti značajne troškove.

"Radna grupa Ministarstva finansija započela je rad na dopuni teksta radne verzije Nacrta zakona o fiskalnim kasama, koji predviđa elektronsko preuzimanje podataka iz fiskalnih kasa", potvrđeno je u ovom Ministarstvu.

Prilikom izrade zakona, koji bi trebalo da se usvoji do kraja 2017. godine, vodiće se računa da izmene ne dovedu do značajnog finansijskog napora poreskih obveznika, a razmotriće se fazno uvođenje novih rešenja.

Unapređenje fiskalizacije je jedna od mera predviđenih Nacionalnom strategijom za borbu protiv sive ekonomije, koju je, na predlog Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), usvojila Vlada Republike Srbije. Uz nju ide i predlog da se proširi obuhvat fiskalizacije, odnosno znatno smanji broj privrednih grana koje sada nemaju obavezu takvog evidentiranja prometa.

Privredu, međutim, ove promene nimalo ne raduju, jer privrednici smatraju da im se bespotrebno nameće novi trošak koji veliki broj malih preduzeća neće uspeti da istrpi.

Izvor: Vebsajt 021, 15.03.2017.
Naslov: Redakcija