Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UDŽBENICIMA: ZAVOD ZA UNAPREđENJE OBRAZOVANJA I VASPITANJA DOPUNIO PREDLOG PLANA UDżBENIKA, TAKO DA OD PRVOG DO čETVRTOG RAZREDA ZA POJEDINE PREDMETE POSTOJI IZBOR UDżBENIK ILI UDżBENIčKI KOMPLET (UDżBENIK I RADNA SVESKA). RADNE SVESKE U DRUGOM CIKLUSU OSNOVNOG OBRAZOVANJA, NISU NEOPHODNE KOMPONENTE UDżBENIčKOG KOMPLETA ZA OSTVARIVANJE CILJEVA NASTAVNOG PREDMETA


Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja prihvatio je sve predloge i sugestije koje su članovi Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) dali u vezi sa izmenama i dopunama Plana udžbenika, a koji su po mišljenju Zavoda stručno opravdani i u skladu sa Zakonom o udžbenicima ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015 - dalje: Zakon). U Zavodu navode da im je Nacionalni prosvetni savet 6. marta uputio primedbe i sugestije za izmene i dopune Plana udžbenika.

- Svi predlozi i sugestije koji su po mišljenju Zavoda stručno opravdani i u skladu sa Zakonom ugrađeni su u korigovani Plan udžbenika. Za predloge koji nisu podržani od stručnih službi Zavoda Nacionalnom prosvetnom savetu je prosleđeno argumentovano objašnjenje - rekla je za pomoćnica direktora Zavoda za unapređenje obrazovanja, Gordana Mijatović.

Ona je navela da je po mišljenju Zavoda "izvestan broj primedbi koje su bile iznete na sednici NPS-a rezultat nedovoljnog razumevanja odrednica Zakona koji unosi izvesne novine u odnosu na važeći Plan udžbenika".

- Uvažavajući argumente Saveza učitelja Srbije u vezi sa različitim uslovima i načinima rada u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja, Zavod je dopunio predlog Plana udžbenika, tako da od prvog do četvrtog razreda za predmete: Srpski jezik, Matematika, Svet oko nas, Priroda i društvo postoji izbor: udžbenik (koji može biti radni) ili udžbenički komplet (udžbenik i radna sveska) -rekla je Gordana Mijatović. Ona je navela da radne sveske u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja, po mišljenju Zavoda, nisu neophodne komponente udžbeničkog kompleta za ostvarivanje ciljeva nastavnog predmeta.

Navodi se da su primedbe NPS-a koje se odnose na predloge horizontalnog i vertikalnog povezivanja udžbenika između predmeta ili u okviru istog predmeta u izvesnoj meri uvažene.- Iz diskusije i pristiglih sugestija se vidi da još nisu stvoreni uslovi za rešenja kao što su povezivanje u jedinstveni udžbenik sadržaja predmeta muzička kultura i fizičko vaspitanje u prvom ciklusu ili hemije za sedmi i osmi razred - rekla je pomoćnica direktora Zavoda. Ona je ocenila da je u situaciji gde je to "nuđeno samo kao jedna od mogućnosti uskraćen prostor autorima, izdavačima i nastavnicima koji drugačije misle i znaju da u nekim zemljama takvi udžbenici sasvim dobro funkcionišu".

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, Aleksandar Lipkovski, izjavio je nakon sednice NPS održane u februaru da je predlog Plana udžbenika zbog velikog broja primedbi "skoro konsenzusom" vraćen na doradu i da očekuje da će Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja otkloniti primedbe do nove sednice NPS-a. Članovi Nacionalno prosvetnog saveta prethodno su 19. januara odbili predloge Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja koji se odnose na Plan udžbenika i Standarde kvaliteta udžbenika.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 14.03.2016.
Naslov: Redakcija