Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PROMENA IZBORNOG SISTEMA: MINISTARKA DRżAVNE UPRAVE PREDLAżE KOMBINACIJU VEćINSKOG I PROPORCIONALNOG


Potpredsednica vlade Kori Udovički najavila je promenu izbornog sistema, i istakla da je najbolje rešenje kombinacija većinskog i proporcionalnog.

Udovički je rekla da je to najvažniji zadatak jer u sadašnjem sistemu, poslanik u Skupštini polaže račune stranci, a tek onda stranka građanima, pa ga mnogi nazivaju partokratijom.

"Građani treba da znaju ime i prezime osobe za koju glasaju, jer je to jedini način da poslanik brine o tome kako će se vrednovati njegov rad. Ni čist većinski sistem nije rešenje, jer poslanik tu zavisi isključivo od partikularnih interesa njihove izborne jedinice", objasnila je Udovički.

Ona je dodala da u čistom većinskom sistemu "nacionalni parlament postaje pijaca za trgovinu između lokalnih interesa i da Srbija mora da traži kombinovano rešenje".

Prema njenim rečima, "u kombinovanom sistemu, imali bi nezavisnijeg poslanika, koji za svoj rad odgovara građanima, a ukoliko dobro zastupa stavove građana, postaje i sam uticajniji u svojoj stranci".

 Udovički je navela da kombinovani sistem štiti i regionalne interese, mada je složeniji od većinskog.

 "Tako u Nemačkoj građanin glasa dva puta, jednom za stranku, drugi put za ime poslanika; u jednostavnijem sistemu glasa se za pojedince po izbornim jedinicama, ali se parlament formira po dobijenim glasovima za stranke.Treća mogućnost je da se parlament sastoji iz većinski i proporcionalno izabranih poslanika", kazala je Udovički.

Izvor: B92, 14.03.2015.