Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O STRANCIMA I O ZAPOŠLJAVANJU STRANACA: Od 1. februara 2024. godine primenjuju se odredbe o jedinstvenoj dozvoli za rad i boravak stranaca


Iako su u avgustu 2023. godine izmenjeni Zakon o zapošljavanju stranaca i Zakon o strancima, dva ključna dokumenta koja regulišu njihov imigracioni status u Srbiji, primena nekih odredbi, poput one o jedinstvenoj dozvoli za boravak i rad, počeće 1. februara. Razlog za kašnjenje je potpuna digitalizacija izdavanja ovog papira putem uspostavljanja jedinstvenog veb portala - Portala za strance.

Tako tvrde iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uz napomenu bi za dvadesetak dana sve tehničke aktivnosti završiti. To praktično znači da će nove pojednostavljene procedure zapošljavanja uskoro biti u funkciji, što je bio i cilj izmene ovih zakonskih dokumenata.

Takve izmene su bile neophodne jer su prethodni propisi bili komplikovaniji i usporavali su proces angažovanja stranih radnika, posebno profila važnih za određene kapitalne projekte. Njih na domaćem tržištu često nije bilo poslednjih godina, a koliko je taj problem izražen pokazuju podaci Nacionalne službe zapošljavanja, prema kojima je samo za godinu dana njihov broj uvećan za blizu 20.000.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) objašnjavaju:

 • U 2022. izdato je ukupno 35.180 dozvola za rad stranim državljanima, od čega je bilo 5.919 žena.
 • U 2023. izdate su 52.184 dozvole, od čega 9.877 ženama.
 • Najveći broj stranih radnika u 2022. došao je iz Kine, Turske, Rusije, Indije, Kube, Makedonije i Ukrajine.
 • U 2023. najveći broj dozvola izdat je državljanima Kine, Turske, Rusije, Indije, Kube, Nepala i Sri Lanke.

U NSZ kažu da su uz pomoć stranih radnika prevazilaženi problemi sa deficitom sledećih kadrova:

 • Zidar, tesar, armirač, izrađivač gornjih delova obuće, vodoinstalater, keramičar, bravar, konfekcijski šivač, zavarivač-rezač gasom.
 • Vozač teretnjaka, fasader, moler-farbar, elektrozavarivač, elektroinstalater, izrađivač kablovskog pribora i priključaka.
 • Stolar, kuvar, pekar, krojač, mašinski tehničar, medicinska sestra, konobar, građevinski tehničar.
 • Knjigovođa, vozač autobusa, vozač teretnog motornog vozila, rudarski tehničar, kozmetičar, blagajnik...

Za sve njih, ali i za mnoge druge strane radnike koji rade u Srbiji, nova zakonska rešenja omogućavaju im da duže budu radno angažovani.

Iz Ministarstva za rad objašnjavaju novu proceduru:

 • Stranac, odnosno poslodavac u ime stranca, kroz veb servis Portala za strance podnosi zahteve za regulisanje boravka i rada, te svu prateću dokumentaciju kojom dokazuje ispunjenost propisanih uslova.
 • Ova dozvola će moći da se izda, odnosno produži, na period važenja do tri godine, umesto trenutnih godinu dana.
 • NSZ će procenjivati ispunjenost uslova, a MUP će donositi krajnju odluku u jedinstvenom postupku.

Stručnjaci kažu da je dobra novina je da se strancima omogućava da menjaju zaposlenje, odnosno poslodavca, a da pritom ne izgube radnu dozvolu i osnov privremenog boravka, kao do sada.

- Ovo je od izuzetnog značaja, imajući u vidu dosadašnji ucenjivački potencijal sistema radnih dozvola, što je u praksi dovodilo da poslodavac nameće radniku-strancu nezakonite uslove rada na koje je on pristajao. Alternativa je bila da izgubi posao, a samim tim i da mora da napusti Srbiju. Za radnike iz dalekih azijskih zemalja ovo je u praksi značilo samostalni povratak u matičnu državu, za šta najčešće nisu imali ni volje, ni novca. Otuda su pristajali na uslove rada koji su daleko ispod ugovorenih, a često i ispod zakonskog minimuma - napisao je u autorskom tekstu Mario Reljanović, doktor pravnih nauka i naučni saradnik Instituta za uporedno pravo.

Da je kršenja prava stranih radnika bilo, javnost je samo delimično obaveštavana i to kada je dolazilo do drastičnih situacija, poput slučaja Vijetnamaca angažovanih preko agencije na izgradnji fabrike za proizvodnju guma Ling Long u Zrenjaninu.

Iz Ministarstva za rad kažu da njihovi inspektori kontrolišu eventualne nepravilnosti i da se one kažnjavaju. Dve najčešće nepravilnosti kod radnog angažovanja stranih državljana su:

 • Kad poslodavac za stranog državljanina nije pribavio radnu dozvolu, odnosno jedinstvenu dozvolu, shodno Zakonu o zapošljavanju stranaca ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014, 113/2017, 50/2018, 31/2019 i 62/2023).
 • Kad poslodavac sa radno angažovanim stranim državljaninom nije zaključio ugovor o radu ili drugi odgovarajući akt pre njegovog stupanja na rad.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Blic, 13.01.2024.
Naslov: Redakcija