Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TURIZMU: Turističke agencije nezadovoljne pravilnicima kojima se reguliše njihov rad


S prvim danima ove godine počeli su da se primenjuju pravilnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kojima bi trebalo da budu sprečene zloupotrebe u poslovanju turističkih agencija odnosno doprinesu da putnici budu sigurni da će za kupljene turističke aranžmane imati usluge kakve su i platili.

Pravilnik o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja, visini depozita u zavisnosti od kategorije licence, načinu aktiviranja, nameni sredstava, kao i o drugim uslovima koje mora da ispuni organizator putovanja ("Sl. glasnik RS", br. 81/2019) i Pravilnik o uslovima i načinu rangiranja licence organizatora putovanja u različite kategorije, načinu promene kategorije licence, sadržini zahteva za izdavanje i obnavljanje licence, kao i o uslovima i načinu izdavanja svečane forme licence ("Sl. glasnik RS", br. 81/2019) predstavljaju novine u dosadašnjem poslovanju agencija jer će ubuduće turističke agencije morati da imaju na bankarskom računu depozit, dok su ugovor s osiguravajućom kućom radi garancije putovanja, i licencu agencije bile dužne da poseduju i ranijih godina, s tim što će sada trebati da izdvoje znatno više novca za to, pa su očekivanja da će opstati velike agencije, a male i srednje prestati da budu organizatori putovanja i početi da prodaju putovanja drugih tur-operatera.

Ministarstvo je u pravilnicima rangiralo agencije u četiri kategorije na osnovu obima posla, odnosno prodatih aranžmana i broja putnika, pa će tako najniže rangirane agencije za licencu morati da plate godišnje od 2.500 evra do 10.000, koliko će morati da izdvoje agencije rangirane u najvišu kategoriju spram broja putnika ili prodatih aranžmana.

Iznos depozita i garancije za turistička putovanja zavisiće od toga u kojoj su kategoriji agencije rangirane pa će tako one s najnižom licencom morati da na bankarskom računu imaju pokriće od 200.000 evra pa do 400.000, koliko je potrebno onima koje prodaju najviše aranžmana, s najvećim brojem putnika.

Koje i koliko agencija će uspeti da ispune uslove pravilnika znaće se u narednom periodu, kaže v. d. pomoćnika ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vera Božić Trefald.

Kako dodaje, u narednom periodu će se pokazati koliko je turističkih agencija uskladilo svoje poslovanje s novim propisima u oblasti turizma i istovremeno steći uvid u to koliko njih primenom novih pravilnika neće moći da nastavi rad.

U radnoj grupi za izradu i donošenju pravilnika učestvovali su predstavnici različitih udruženja turističkih agencija i Privredne komore Srbije, a prilikom izrade propisa rukovodilo se brojem putnika s kojima su turističke agencije imale sklopljene ugovore o putovanju, navodi ona.

Mada se o pravilnicima razgovaralo tokom cele prošle godine, Udruženje turističkih agencija Srbije nije zadovoljno kako je rešena buduća prodaja duplih aranžmana i svega što uz to ide.

Predsednica tog udruženja Marija Matijević kaže da je Udruženje turističkih agencija – UTAS pokušalo da znanjem i iskustvom doprinese iznalaženju najboljih rešenja, pre svega radi zaštite putnika, ali i vodeći računa o opstanku agencija, koje u najvećoj meri posluju po principu malih porodičnih firmi i dobrih privrednika.

Verovatno će se veliki broj agencija ugasiti, ili prestati da se bave organizacijom putovanja i preći da radi samo prodaju aranžmana velikih agencija, a to će dovesti do smanjenje broja zaposlenih, ukazala je predsednica UTAS-a Marija Matijević.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Z. Delić, 09.01.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija