Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Prinudno gašenje preduzeća koja nisu dostavila finansijske izveštaje APR-u do kraja 2017. godine za prethodne dve uzastopne godine


Preduzeća koja nisu dostavila finansijske izveštaje Agenciji za privredne registre (APR) do kraja 2017. za prethodne dve uzastopne godine biće prinudno izbrisana, a reč je o čak 22.419 preduzeća.

Zamenica registratora Registra privrednih subjekata u APR-u Marija Pajić izjavila je da će prinudno biti izbrisana ona preduzeća koja nisu podnela finansijske izveštaje za 2015. i 2016. godinu, a taj razlog za likvidaciju je, napominje, neotklonjiv, te da preduzeća ne mogu naknadno da podnesu izveštaje.

"Izmenama Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon, 5/2015, 44/2018 i 95/2018) koja su stupila na snagu 1. oktobra 2018. godine, preciziran je postupak prinudne likvidacije i ustanovljena obaveza registratora Registra privrednih subjekata APR-a da taj postupak sprovede po službenoj dužnosti. Poslednjeg dana prethodne godine na internet strani Agencije objavljeno je obaveštenje za 22.419 privrednih subjekata da su kandidati za prinudnu likvidaciju", rekla je Pajićeva.

Nakon obaveštenja, na sajtu Agencije biće objavljen oglas o prinudnoj likvidaciji, a registrator će doneti akt kojim će preduzeća uvesti u prinudnu likvidaciju.

"To će značiti da će svi upravni i sudski postupci koji se vode u vezi s tim privrednim društvima biti prekinuti, a biće nastavljeni tek nakon brisanja društva iz registra na zahtev poverioca", objašnjava Pajićeva.

Kaže da će nakon 60 dana od objave tog oglasa o prinudnoj likvidaciji, registrator obrisati navedena preduzeća.

Očekuje se da će čitav postupak biti završeni do maja.

Osim nedostavljanja finansijskih izveštaja, Zakon je predvideo još neke uslove za prinudnu likvidaciju preduzeća, a Marija Pajić kaže da će Agencija obaveštenje o likvidaciji po tim drugim razlozima objaviti na sajtu kada se steknu zakonski uslovi.

Među ostalim razlozima za prinudnu likvidaciju su zabrana obavljanja delatnosti ili da društvo ostane bez registrovanog zastupnika...

Međutim, za razliku od nedostavljanja finansijskih izveštaja, ti razlozi mogu biti otklonjeni nakon obaveštenja Agencije.

"To znači da će društvo moći da promeni delatnost ako mu je zabranjeno obavljanje određene delatnosti i izvrši registraciju promene delatnosti, ili da imenuje lice za zakonskog zastupnika. Time sprečava da bude uvedeno u postupak prinudne likvidacije", objasnila je Pajić.

Ako propusti da u navedenom roku otkloni te razloge, registrator će ga uvesti u postupak prinudne likvidacije i od tog trenutka neće moći da sprovede nijednu promenu, i na kraju će biti izbrisano iz registra.

Pajićeva ukazuje da će prinudna likvidacija doprineti realnijoj i "zdravijoj" slici privrede u Srbiji, ali i pokazati ko posluje po zakonu.

Izvor: Vebsajt Novosti, 12.01.2019.
Naslov: Redakcija