Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VIŠI SUD U NOVOM SADU: U mesec dana za isti predmet donete dve različite presude. Vrhovni kasacioni sud ocenio da su "bitno povređene odredbe krivičnog postupka", zbog čega bi sudije mogle čak i krivično da odgovaraju


Neviđeni presedan dogodio se u novosadskom Višem sudu čije je veće, u samo mesec dana, za jedan isti predmet donelo dve potpuno različite presude.

Tako je, zbog nečijeg propusta, taj predmet dospeo na kraju pred najvišu sudsku instancu, Vrhovni kasacioni sud u Beogradu, koji je ocenio da su "bitno povređene odredbe krivičnog postupka", zbog čega bi sudije Višeg suda u Novom Sadu mogle čak i krivično da odgovaraju.

Branilac u ovom predmetu, advokat Milan Belić, objasnio je da je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu njegov klijent oglašen krivim i prvostepenom presudom marta 2016. osuđen na uslovnu kaznu zbog lažnog prijavljivanja.

Žalba advokata Belića na presudu je uvažena 27. marta prošle godine i predmet ponovo vraćen na odlučivanje Osnovnom sudu u Novom Sadu.

"Posle mesec dana od ukinute presude, dok smo čekali da se zakaže i započne glavni pretres, mom klijentu Viši sud donosi za isti predmet, a bez ponovljenog suđenja, potpuno drugačiju odluku", rekao je Belić.

Prema njegovim rečima, 16. maja 2017. godine žalba je ovog puta odbijena i potvrđena prvostepena presuda.

Odluku su, kako navodi, donela dva ista člana veća, a izmenjen je bio samo predsedavajući.

Na takvo postupanje suda, Belić je uložio žalbu i 5. septembra prošle godine usledila je odluka Vrhovnog kasacionog suda kojom je ukinuta presuda iz maja i predmet vraćen novosadskom Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Izvor: Vebsajt Blic, 12.01.2018.
Naslov: Redakcija