Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MATIČNIM KNJIGAMA: Od 145 lokalnih samouprava samo su 63 prebacile matične knjige u elektronski oblik. Iz Ministarstva državne uprave najavljuju da će opštine koje su obavile manje od 50 odsto posla biti kažnjene


Do 1. juna 2017. godine biće ukinuta overa zdravstvenih knjižica, jer državna uprava već ima podatke kao dokaz da li je građanin osiguran ili ne i da li je poslodavac platio zdravstveno osiguranje, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

"Sa uvođenjem sve većeg elektronskog servisa, staćemo na put maloj korupciji. To je korupcija kada vi dođete i neko vam traži 20, 30, 50 evra ili 100 evra da za vas prikupi podatke brže nego za nekog drugog. Elektronska uprava nam dozvoljava mnogo veću transparentnost, da imamo mnogo veći nadzor i uvid u to kako se vode postupci na lokalu i kako se tretiraju građani, što u ovom trenutku ne znamo", istakla je ministarka.

Dodala je da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ostaje otvoreno za sve sugestije građana, te da je dala nalog kabinetu da se mora odgovoriti svima.

Od 145 lokalnih samouprava, samo su 63 prebacile matične knjige u elektronski oblik, izjavila je ministarka Ana Brnabić navodeći da će opštine koje su obavile manje od 50 odsto posla biti kažnjene.

"Imamo osam lokalnih samouprava koje su ispod 50 odsto, tu smo dali nalog da krene vanredni inspekcijski nadzor i kažnjavanje, tako da očekujemo da će posle svih molbi, upozorenja i ponovo molbi uroditi plodom", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je razočarana i frustrirana stavom nekih lokalnih samouprava prema poslu koji je važan za građane, a koji nije mogao da se završi sedam godina.

"Garantujem da ćemo to završiti u naredna tri meseca. Bez toga ne možemo da pustimo u punu implementaciju Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016)", rekla je ministarka i dodala da očekuje da će još dvadesetak opština i gradova do kraja januara završiti taj posao.

Izvor: Vebsajt RTS, 12.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija