Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ENERGETSKA ZAJEDNICA POKRENULA PRELIMINARNU PROCEDURU PROTIV SRBIJE: Postupak je pokrenut zbog odredbe sporazuma Srbije i Rusije o isporukama prirodnog gasa iz 2012. godine, kojom se može narušiti konkurencija, a koja predviđa da je prirodni gas namenjen isključivo tržištu Srbije. Srbija ima dva meseca da reaguje na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice


Energetska zajednica pokrenula je preliminarni postupak protiv Srbije zbog jedne odredbe sporazuma Srbije i Rusije o isporukama prirodnog gasa iz 2012. godine kojom se može narušiti konkurencija.

 Kako se navodi u saopštenju, spornom odredbom je predviđeno da je prirodni gas namenjen isključivo tržištu Srbije.

"Sekretarijat je preliminarno zaključio da član 4 (stav 3) Sporazuma predstavlja klauzulu o destinaciji" i da se time prema uspostavljenoj pravnoj praksi krši član 18 Sporazuma o energetskoj zajednici u kojem su definisane obaveze o konkurenciji.

Ratifikovanjem Sporazuma o isporukama prirodnog gasa iz Ruske Federacije u Republiku Srbiju iz 2012. godine Srbija je sprečila primenu tog člana Ugovora o energetskoj zajednici i time prekršila svoje obaveze.

Sporazumom je predviđena isporuka najviše pet milijardi kubnih metara gasa godišnje u periodu 2012-2021, a u trećem stavu člana 4, koji Energetska zajednica posebno pominje, navodi se da je "prirodni gas koji se isporučuje u Republiku Srbiju na osnovu ovog sporazuma namenjen za korišćenje na tržištu Republike Srbije".

U saopštenju na sajtu Energetske zajednice navodi se da je Sekretarijat te organizacije 12. januara 2017. godine Srbiji poslao Otvoreno pismo i time pokrenuo preliminarnu proceduru, a Srbija ima dva meseca da reaguje na navode o neusklađenosti sa propisima Energetske zajednice i time Sekretarijatu omogući da u potpunosti stekne uvid o ovom slučaju.

Srbija i druge zemlje regiona se u okviru Energetske zajednice postepeno prilagođavaju energetskim propisima EU i povezuju tržišta.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da će u saradnji sa svim relevantnim institucijama Srbije detaljno razmotriti navode i blagovremeno dostaviti odgovor Sekretarijatu Energetske zajednice, koja je inicirala preliminarnu proceduru protiv Srbije.

Sekretarijat Energetske zajednice, kako se navodi u saopštenju, inicirao je preliminarnu proceduru, s ciljem da Srbija u roku od dva meseca, reaguje na konstataciju Sekretarijata da jedan član međuvladinog Sporazuma koji je potpisan sa Rusijom 2012. godine, nije usaglašen sa Ugovorom o osnivanju EZ.

Izvor: Vebsajt RTV, 13.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija