Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NBS: SKOK FRANKA NIJE UZDRMAO DOMAĆE TRŽIŠTE DEVIZA


Zbog odluke Centralne banke Švajcarske da ukine donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, švajcarska valuta je danas ojačala za oko 15 odsto u odnosu na zajedničku valutu EU, pri čemu devizno tržište Srbije nije bilo značajnije uzdrmano turbulencijama iz međunarodnog okruženja, saopštila je Narodna banka Srbije.

"Ipak, imajući u vidu aktuelna kretanja, NBS će i dalje pažljivo pratiti promene vrednosti najvećih svetskih valuta i nastojati da umanji prelivanje negativnih posledica na domaće tržište", najavila je srpska centralna banka.

Takođe, NBS očekuje da će svi eventualni zastoji na domaćem deviznom tržištu u trgovini švajcarskim frankom biti otklonjeni u što kraćem roku, odnosno da će biti obezbeđeno redovno obavljanje svih transakcija.

"NBS će naročito pažljivo pratiti posledice ovih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima", navedeno je u saopštenju centralne banke.

Centralna banka Švajcarske je na vanrednoj sednici Upravnog odbora neočekivano ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, koju je uvela u septembru 2011. godine, sa ciljem sprečavanja daljeg jačanja domaće valute.

Prilikom donošenja odluke Centralna banka Švajcarske se rukovodila procenom da je u međuvremenu precenjenost franka smanjena i da je privreda sposobna da se prilagodi trenutnim tržišnim uslovima.

Trenutno slabljenje evra u odnosu na dolar uticalo je i na slabljenje franka prema američkoj valuti, što je po mišljenju Centralne banke Švajcarske bio dodatni razlog da se prekine sa održavanjem minimalnog nivoa deviznog kursa.

Švajcarska centralna banka je istovremeno pokušala da smanjenjem kamatnih stopa (za po 50 baznih poena smanjeni ciljani raspon tromesečnog LIBOR-a i kamatne stopa na prekonoćne depozite banaka i drugih finansijskih institucija kod SNB) umanji pritisak na jačanje valute.

Ipak, globalna finansijska tržišta su na ove mere veoma burno odreagovala.

"Neočekivana odluka Centralne banke Švajcarske je u prepodnevnom trgovanju dovela do značajnog jačanja franka, koji ojačao za gotovo 40 odsto u odnosu na evro, da bi se nešto kasnije stabilizovao na nivou od 1,03 franka za evro, što predstavlja jačanje švajcarske valute za oko 15 odsto", navela je NBS.

Današnja dešavanja nisu zaobišla ni valute u regionu, s obzirom na to da je u pojedinim zemljama značajan deo kreditnog portfolija denominovan u švajcarskim francima, tako da poslednja kretanja ponovo poskupljuju servisiranje ovih kredita od strane stanovništva i privrede.

Izvor: Press-služba Narodne banke Srbije i Politika, 15.01.2015.