Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRŽANA NA NIVOU OD 8 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8 odsto.

Donoseći ovu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da su na to u najvećoj meri uticali faktori s privremenim dezinflatornim dejstvom, kao što su niske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, snažan pad cena nafte i nizak rast regulisanih cena. Kretanje međugodišnje bazne inflacije, koja je u decembru prošle godine iznosila 2,3% i približila se donjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja, ukazuje na kratkoročni dezinflatorni uticaj pomenutih faktora.

Do sada preduzete mere monetarne politike i postepeno slabljenje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova hrane, uz očekivane korekcije regulisanih cena, prema oceni Izvršnog odbora, doprineće da se inflacija vrati u granice cilja (4 ± 1,5%) sredinom ove godine. Na održanje niske i stabilne inflacije u srednjem roku uticaće niska domaća tražnja i niska inflacija u zoni evra.

Izvršni odbor je konstatovao da i dalje postoje rizici iz međunarodnog okruženja, koji su povećali osetljivost investitora prema ulaganjima u rastuća tržišta. Međunarodni tokovi kapitala zavisiće od karaktera monetarnih politika najvećih centralnih banaka, pre svega FED-a i Evropske centralne banke, kao i od geopolitičkih dešavanja.

Sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, s druge strane, doprineće smanjenju unutrašnjih i spoljnih neravnoteža i manjoj osetljivosti na uticaje iz međunarodnog okruženja, kao i održavanju makroekonomske stabilnosti, ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 12. februara.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 15.01.2015.