Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE VLADE AP VOJVODINE ODRŽANE 15.1.2014. GODINE


Vlada AP Vojvodine je na sednici, kojoj je predsedavao potpredsednik Vlade APV prof. dr Dragoslav Petrović, razmotrila Informaciju o upisu učenika u prvi razred srednje škole u Vojvodini u školskoj 2013/2014, prema kojoj je u pokrajini upisano 17.605 srednjoškolaca. Broj učenika prvog razreda srednjih škola, u odnosu na prethodnu godinu, smanjen je za za 5,17 odsto.

U srednjim školama u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku, broj upisanih učenika je za 4,93 odsto manji nego prethodne školske godine. Manje srednjoškolaca upisano je u srednje škole u kojima se nastava izvodi na mađarskom jeziku (5,18 odsto) i na rusinskom jeziku (23,33 odsto). Broj novoupisanih učenika u srednje škole u kojima se nastava izvodi na slovačkom jeziku veći je za 13,34 odsto u odnosu na prethodnu školsku godinu, a više učenika upisano je i u škole kojima se nastava izvodi na rumunskom (5 odsto) i hrvatskom jeziku (10 odsto). U prvi razred 71 srednje škole u Vojvodini, u školskoj 2013/2014, upisano je 265 učenika romske nacionalnosti, što je u odnosu na prošlu školsku godinu manje za 6,69 odsto.

Nastava na dva jezika realizuje se u 37 srednjih škola (u 32 - na srpskom i mađarskom jeziku, u dve - na srpskom i slovačkom jeziku, u dve - na srpskom i rumunskom jeziku i u jednoj - na srpskom i rusinskom jeziku), a nastava na jednom jeziku realizuje se u 80 škola (u 78 na srpskom i u dve na mađarskom jeziku).

Vlada Vojvodine razmatrala je i informaciju o rezultatima dosadašnje saradnje između regije Friuli Venecije Đulije i AP Vojvodine u okviru Programa decentralizovane saradnje Eurostart. Za nešto manje od godinu dana, u okviru Eurostarta započeto je više značajnih projekata u čiju realizaciju su uključeni partneri iz obe regije. Saradnja je uspostavljena u domenu energetike, malih i srednjih preduzeća, kulture i socijalne zaštite.

Na sednici Vlade Vojvodine odobren je zahtev Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za učešće na sajmu Fruit logistica, koji se od 5. do 8. februara održava u Berlinu. Na jednom od najvećih evropskih sajmova voća i povrća, Pokrajinski sekretarijat poljoprivredu će predstaviti potencijale Vojvodine u oblasti prerade i čuvanja poljoprivrednih proizvoda. Pored Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, na sajmu Fruit logistica predstaviće se i vodeći vojvođanski proizvođači voća i povrća i vlasnici hladnjača.

Izvor: Vebsajt Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, 15.1.2014.