Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN PROTOKOL ZA TE-TO NOVI SAD


U Vladi Srbije danas je potpisan Protokol o pregovorima za zaključenje Ugovora o zajedničkom ulaganju između EPS-a, grada Novog Sada i konzorcijuma ponuđača koji čine kompanije iz Grčke, Slovačke i Ruske Federacije. Protokol se odnosi na rekonstrukciju postojećeg, odnosno izgradnju novog bloka za proizvodnju električne i toplotne energije u TE TO Novi Sad.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović očekuje da bi najkasnije do kraja aprila trebalo bi da bude potpisan ugovor o ovom ulaganju.

Protokol o pregovorima za zaključenje ugovora o zajedničkom ulaganju u TE-TO Novi Sad potpisali su v.d direktora EPS Aleksandar Obradović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik odbora direktora "Energije Novi Sad" Miloš Stojanović, i ovlašćeni predstavnici konzorcijuma ponuđača, Roland Tot i Pol Smit.

Konzorcijum ponuđača čine kompanije "METKA" iz Grčke, "GGE" iz Slovačke i "CJSC Optima Energostroy" iz Ruske Federacije.

Na konferenciji u Vladi Srbije je rečeno da je procenjena vrednost prve faze projekta 220 do 240 miliona evra, i da bi ona mogla biti završena za 20 do 24 meseca.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju protokola, rekla je da očekuje da će se pregovori oko realizacije tog projekta završiti u martu i da bi do kraja aprila trebalo da bude potpisan ugovor.

Ona je navela da će se u aprilu znati kada će početi izgradnja i modernizacija postrojenja, i dodala da se nada da će to biti do kraja ove godine.

Ukazala je na značaj projekta za Novi Sad, koji će na taj način dobiti dovoljno električne i toplotne energije, ali i poručila da bi trebalo voditi računa da to bude ekonomski isplativo.

Ministarka je napomenula da je potpisivanje ovog protokola dokaz njenih prethodnih najava da će 2014.godina biti obeležena investicijama u energetskom sektoru i podsetila da je prošle godine potpisan i ugovor za izgradnju nove termoelektrane u Kostolucu, čija izgradnja treba da počne ove godine.

Predviđeno je da TE-TO Novi Sad ima 400 megavata električne snage i 300 MW toplotne.

Ovim projektom dugoročno će se obezbediti ekonomski i ekološki održivo energetsko snabdevanje u široj zoni grada Novog Sada.

Protokol se tiče ulaganja u rekonstrukciju postojećeg, odnosno izgradnju novog bloka za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u termoelektrani-toplani Novi Sad.

Predstavnik konzorcijuma Roland Tot izrazio je zadovoljstvo što posle skoro dve godine bez napretka u ovom projektu ponovo počinju pregovori.

On je, međutim,  rekao da je zabrinjavajuće i što je grad Novi Sad raspisao tender za instalaciju sopstvenog postrojenja, što je u suprotnosti sa projektom o kojem počinju pregovori. Naveo je i da se još ne može govoriti o ceni grejanja, jer je u protekle dve godine došlo do promene cena gasa i struje, ali da će se pregovarati o svemu.

Tot je rekao da bi ceo projekat u prvoj fazi trebalo da košta između 220 i 240 miliona evra, da konzorcijum za sada čine te tri kompanije, a pošto postoji sporazum sa NIS, kasnije će biti dogovoren i udeo NIS u novoj kompaniji.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da će Grad učiniti sve da se taj projekat uspešno završi, vodeći računa o interesima Srbije i Novog Sada. Nema razloga za brigu, rekao je Vučević.

Izvor: