Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O NAČINU VRŠENJA NADZORA NAD IZVRŠENJEM UGOVORA O JAVNIM NABAVKAMA: Primena Pravilnika počinje 1. januara 2024. godine


Ministarstvo finansija donelo je Pravilnik o načinu vršenja nadzora nad izvršenjem ugovora o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 110/2023), koji će se primenjivati od 1. januara 2024. godine. Kako je tim dokumentom određeno, nadzor će sprovoditi budžetska inspekcija i to na osnovu uvida u sopstvene registre i podatke koji su im dostupni.

- Izbor subjekata i ugovora inspekcijskog nadzora vrši se na osnovu procenta realizacije ugovora, izmene ugovora, ravnomerne geografske raspoređenosti, tipa korisnika javnih sredstava, vrednosti svih zaključenih ugovora i broju zaključenih ugovora - navodi se u dokumentu.

Izbor, dodaje se, može biti slučajan.

Inspekcijski nadzor počinje kada budžetski inspektor odgovornom licu naručioca uruči nalog, a zatim utvrđuje da li je on posebnim aktom bliže uredio način planiranja, sprovođenja postupka javne nabavke i praćenja izvršenja ugovora o javnoj nabavci (način komunikacije, pravila, obaveze i odgovornost lica i organizacionih jedinica), način planiranja i sprovođenja nabavki na koje se zakon ne primenjuje, kao i nabavki društvenih i drugih posebnih usluga u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama("Sl. glasnik RS", br. 91/2019 i 92/2023).

Naručilac je dužan da budžetskom inspektoru da na uvid svu potrebnu dokumentaciju iz koje se mogu utvrditi činjenice, kao što su ugovor o javnoj nabavci ili okvirni sporazum, zatim dokumentacija o izabranoj ponudi, izmene ugovora, fakture, računi...

- Ako se u postupku inspekcijskog nadzora utvrde radnje i nezakonitosti za koje postoje osnovi sumnje o učinjenom krivičnom delu ili privrednom prestupu, budžetski inspektor podnosi krivičnu prijavu, odnosno prijavu za privredni prestup nadležnom javnom tužilaštvu ili obaveštenje sa dokazima da postoje osnovi sumnje o učinjenom krivičnom delu, odnosno privrednom prestupu - navodi se u Pravilniku.

Takođe, dodaje se, ukoliko se utvrde nezakonitosti koje su prema zakonu ili drugom propisu kažnjive kao prekršaj, budžetski inspektor podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 14.12.2023.
Naslov: Redakcija