Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O NASLEĐIVANJU: Naslednik prvog naslednog reda ili supružnik ostavioca, ne plaćaju porez na prenos apsolutnih prava, kao ni roditelji ostavioca


Ostavinska rasprava može da se zakomplikuje, posebno onda kada za imovinu ima više naslednika.

Čak i kada se bez ikakvog problema dogovore, može da se javi problem zvani porez.

Da li se porez uopšte naplaćuje kada je nasledstvo u pitanju? Ima li razlike između toga da na sudu neko kaže da se odriče imovine u nečiju korist ili kada kaže da imovinu koja mu po zakonu sleduje ne prihvata?

"Ako ste naslednik prvog naslednog reda ili supružnik ostavioca, oni ne plaćaju porez na prenos apsolutnih prava, kao ni roditelji ostavioca", kaže advokatica Marija Starčević.

"Postoji još nekoliko slučajeva koji su regulisani porezom na imovinu, kao kada se odreknete prava na nasledstvo, ili je u pitanju poljoprivredno zemljište na kom je sa naslednikom iz drugog naslednog reda živeo neprekidno prethodnih godinu dana, ili kod ugovora o poklonu", dodaje Starčevićeva.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt B92, 08.12.2021.
Naslov: Redakcija