Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O DIGITALNOJ IMOVINI: Predviđeno regulisanje tržišta digitalne imovine u cilju njegovog unapređenja razvoja s jedne strane, i s druge strane, sprečavanje zloupotreba digitalne imovine u kriminalne svrhe, omogućavanje finansiranja pomoću investicionih tokena, unapređenje i razvoj tržišta kapitala korišćenjem digitalne tehnologije, kao i jačanje okvira za borbu protiv zloupotreba na tržištu digitalne imovine, pranja novca i finansiranja terorizma


U Narodnoj skupštini Republike Srbije održana je javna rasprava o Predlogu zakona o digitalnoj imovini, koji bi, trebalo da donese brojne olakšice privredi. U Ministarstvu finansija kažu i da će investitori ubuduće moći mnogo lakše da investiraju, ali i da će biti onemogućene zloupotrebe i pranje novca. Međutim, veliki broj građana neće imati benefit od Zakona, jer je za kupovinu imovine potrebno da se koriste kripto valute poput recimo bitkoina. Stručnjaci ukazuju i da poteškoće mogu da naprave i porezi, ukoliko budu visoki.

Jedan od možda najkomplikovanijih - Zakon o digitalnoj imovini, stigao je u Narodnu skupštinu.

A šta zakon predviđa pokušali su da pojednostave stručnjaci. Kažu da se može očekivati efikasniji razvoj privrede, dok je stranim investitorima olakšan put ulaganja u Srbiju, kao i kupovina imovine. Ipak, tu benefitima nije kraj.

"Regulisanje tržišta digitalne imovine u cilju njegovog unapređenja razvoja s jedne strane, i s druge strane, sprečavanje zloupotreba digitalne imovine u kriminalne svrhe, omogućavanje finansiranja pomoću investicionih tokena, unapređenje i razvoj tržišta kapitala korišćenjem digitalne tehnologije, kao i jačanje okvira za borbu protiv zloupotreba na tržištu digitalne imovine, pranja novca i finansiranja terorizma", naveo je Saša Stevanović iz Ministarstva finansija.

"Ono što smo Zakonom omogućili jeste da se digitalnom imovinom u budućnosti trguje na Beogradskoj berzi, naša nada je da će pojava različite vrste digitalne imovine na Beogradskoj berzi malo oživeti trenutno stanje same Beogradske berze i da će podstaći neke druge tržišne učesnike da se na njoj pojave", ukazao je Marko Janković iz Komisije za hartije od vrednosti.

A da bi se kupovalo, neophodne su kriptovalute, poput bitkoina. Međutim, predstavnici Narodne banke Srbije kažu da takve valute nisu zakonom predviđene za plaćanje u zemlji, tako da to neće postati ni po usvajanjem zakona.

"Ako vi želite da kupujete određenu robu u maloprodaji ili ako želite da se bavite tim stvarima prodajući bilo koju drugu svoju robu ili usluge, vi morate da imate sklopljen ugovor sa pružaocima usluge koji su licencirani i koji onda omogućavaju kupcima, to mogu biti kupci iz inostranstva, da vi dobijete dinare, tako što će kupac platiti virtuelnom valutom, a pružalac usluga će zameniti tu virtuelnu valutu za dinare tako da će pravno lice na kraju dobiti samo dinare", objašnjava Dejan Dević iz Narodne banke Srbije.

Novinar "Startit" dnevnika Petar Paunović kaže da zakon ima dobru osnovu, ali da uprkos tome nedostaju precizna objašnjenja koja bi građanima mogla da olakšaju kupovinu i trgovanje digitalnom imovinom.

"Ovaj zakon je više namenjen kompanijama, što onima koje se direktno bave razvojem u toj industriji, što onima koji mogu da ih koriste za investicije. Što se samih građana tiče može da bude značajan, ali nije preterano, s obzirom na to koliko mali broj ljudi u Srbiji uopšte koristi kriptovalute, onima koji koriste druge valute - evre, dinare, dolare, njima Zakon ne donosi ništa", objašnjava Paunović.

Zakon o digitalnoj imovini trebalo bi, prema najavama predstavnika Ministarstva finansija, da bude usvojen ove nedelje u Narodnoj skupštini.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Mirković, 11.12.2020.
Naslov: Redakcija