Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O UTVRĐIVANJU CENA PARKIRANJA I UKLANJANJA MOTORNIH VOZILA I POSTAVLJANJA UREĐAJA KOJIMA SE SPREČAVA ODVOŽENJE VOZILA: U Nišu ukinuta taksa za parkiranje vozila na javnim mestima, koju su plaćali Parking servis i privrednici koji su zakupili javnu površinu za parkiranje


Oko 20 miliona dinara godišnje manje će se slivati u gradsku kasu Niša, jer je ukinuta taksa za parkiranje vozila na javnim mestima.

Taj namet, kako je rekla Lelica Ilić iz lokalne poreske administracije, plaćao je Parking servis, ali i ostali privrednici koji su zakupili javnu površinu za parkiranje.

Ipak, iako ubuduće neće imati obavezu da plaćaju ovu taksu, iz javnog preduzeća koje se bavi naplatom parkiranja u gradu kažu da to neće uticati na cenu njihovih usluga. To znači da vozače neće koštati jeftinije da ostavljaju vozila na obeleženim parking mestima.

Ta odluka neće uticati na promenu cena usluge parkiranja, jer ni u periodu naplate komunalne takse cena nije bila uslovljena iznosom takse, saopštili su iz Parking servisa.

Kako objašnjavaju iz lokalne poreske administracije taksa za parkiranje vozila na javnim mestima ukinuta je Zakonom o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 i 104/2016).

Samim tim je Zakon o finansiraju lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 47/2011, 93/2012, 99/2013 - usklađeni din. izn., 125/2014 - usklađeni din. izn., 95/2015 - usklađeni din. izn., 83/2016, 91/2016 - usklađeni din. izn., 104/2016 - dr. zakon i 96/2017 - usklađeni din. izn.) izbrisao tu taksu iz svoje regulative, tako da smo mi bili dužni da uskladimo svoju Odluku o utvrđivanju cena parkiranja i uklanjanja motornih vozila i postavljanja uređaja kojima se sprečava odvoženje vozila ("Sl. list grada Niša", br. 88/2016) sa zakonskim odredbama. Sve ono što se tiče javnih parkirališta u nadležnosti je Sekretarijata za komunalne delatnosti i Javno preduzeće Parking servis, to će njihovim propisima biti određeno u smislu javnih parkirališta, objasnila je Lelica Ilić.

Iako su ukazali da će Grad ostati "kratak" za 20 miliona dinara godišnje, koliko je bilo ubirano na osnovu ove takse, Ilićeva nije precizirala koliki deo se slivao u budžet iz Parking servisa.

Iz ovog preduzeća nisu objasnili kako će ovo ubuduće uticati na njihov rad i uopšte na uslugu koju pružaju građanima, osim što su rekli da parking sat neće pojeftiniti.

Inače, kako piše na sajtu Parking servisa, sat parkiranja u ekstra zoni košta 80 dinara, dok je u crvenoj prvi sat 50, a drugi 150 dinara. U zelenoj zoni, gde vozači mogu da ostave automobile najviše tri sata, svaki košta 37 dinara.

Izvor: Vebsajt B92, 12.12.2017.
Naslov. Redakcija